Anasayfa » Abdi Çelebi Camii , Fatih
Abdi Çelebi Camii - Abdi Celebi Mosque
Abdi Çelebi Camii - Abdi Celebi Mosque

Abdi Çelebi Camii , Fatih

Abdi Çelebi Camii Tarihçesi

Abdi Çelebi Camii: Camiyi yaptıran Abdi Çelebi diye adlandırılan kişi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde sarayın gelir ve giderlerini kaydeden (Ruznameci) Çelebi Abdullah’tır. 1533-1534 yılları arasında Mimar Sinan’a dört fil ayağı üzerinde kubbeli olarak yaptırılmıştır. Minberini 1756 yılında Mahmut Ağa koydurmuştur.





Adres:
Koca Mustafa Paşa Mh.
34098 Fatih/İstanbul

Koordinat:
41.001458, 28.932432
Enlem: 41°0′5.25″N (41.001458)
Boylam: 28°55′56.76″E (28.932432)

Yapılış Tarihi: 1533-1534

Yaptıran: Çelebi Abdullah

Tadilat: 1992

Mimar: Mimar Sinan

Mimari: Osmanlı

Minare: 1

Kaç m²: 56 m²

Çilingirler Camii ve Sankiyedim Mescidi olarak da anılır.

II. Abdülhamid döneminde, Abdi Çelebi Camii’nin yanına bir karakol inşasına başlanmıştı. İnşaatı görmeye gelen Serasker Rıza Paşa, bakımsızlıktan harap bir vaziyetteki camiyi görmüş ve hazineden bin altın harcatarak, Mimar Sinan’a camiyi yeniden inşa ettirmiştir. Yeni bina, orijinalinden farklı olarak, eklektik üslupta (barok, ampir ve rokoko mimari üslupların karışımı) yapılmıştır. Balkan ve I. Cihan harpleri zamanında caminin bakımı yapılamamış, harap bir vaziyete gelmiştir. 1933 yılında, hayırsever Süeda Hanım öncülüğünde, camide geniş bir onarım, avluya da imam lojmanı yaptırtmıştır. Ancak bu tamir sırasında çökmüş olan kubbe yerine ahşap tavan yaptırılmıştır. 1991-1992 yılları arasında halkın desteği ile avluya dernek binası, tuvalet ve abdest alma yerleri yaptırılmıştır.

Abdi Çelebi Camii’ne, kare planlı harime, son cemaat yerinden ahşap bir kapı ile girilir. Sağ tarafta önü ahşap korkuluklu müezzin mahalli bulunmaktadır. Sağ duvarda harime bir giriş kapısı daha vardır.

Mihrap çini, ahşaptan olan minber ve kürsü yağlı boya ile boyanmıştır. Tavanın dört köşesine yapılan ahşap dolgular ortaya sekizgen bir şekil çıkarmış, tam ortaya da alçıdan göbek yapılmıştır.

Abdi Çelebi Camii’nin tavanı ahşap olup kapalı son cemaat yerinin üzerinde üst mahfil bulunur. Üst mahfil harimde kapı üzerinde balkon gibi bir çıkma yapmıştır. Ahşap çatının üzeri kiremitle örtülü olup, üzerleri soğan kubbeli olan dört köşede ağırlık kuleleri dikkati çekmektedir.

Abdi Çelebi Camii’nin kuzey batıda bulunan minaresinin gövdesi tuğla ile örülmüş, ancak üzeri çimento ile sıvanmıştır. Abdi Çelebi Camii’nin şerefesi taş, külâhı taş ve soğan biçimindedir. Minareye çıkış kapısı, üst mahfildedir. Cami alanı 56 m², avlusu 185 m²’dir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir