Kılıç Ali Paşa Camii Tarihçesi
Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa’nın Mimar Sinan’a 1580-1583 yılları arasında yaptırdığı Kılıç Ali Paşa Camii, Tophane Meydanı’nda bulunuyor. Pek çok Osmanlı Türbesinde olduğu gibi burada da yapılar grubunun merkezinde cami var. Mimar Sinan’ın son eserleri arasında yer alan külliye, cami, medrese, türbe, hamam ve sebilden oluşuyor.
Tophane Meydan’ında, Kılıç Ali Paşa Camii, medrese, türbe, sebil ve hamamdan oluşan küçük bir külliyedir. Uluç Ali Reis olarak Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Bu yapı, Mimar Sinan’ın yaşlılık dönemindeki son eserlerindendir.
Adres:
Kemankeş Karamustafa Paşa Mh.
34425 Beyoğlu/İstanbul
Koordinat:
41.026841, 28.980929
Enlem: 41°1’37.56¨N (41.0271)
Boylam: 28°58’52.09¨E (28.981137)
Yapılış Tarihi: 1580-1583
Yaptıran: Kılıç Ali Paşa
Tadilat: Görmüştür
Mimar: Mimar Sinan
Mimari: Osmanlı
Minare: 1
Halk arasında anlatılan hikayeye göre, cami yaptırmak için Sulan 3. Murat’tan yer isteyen Kılıç Ali Paşa’ya kaptanıderya olduğu için camiyi denize yaptırması söylenmiştir. Bu nedenle Kılıç Ali Paşa denizi toprakla doldurtarak, kıyısına Kılıç Ali Paşa Camii’ni yaptırmıştır.
Kılıç Ali Paşa Camii geniş bir avlu tarafından çevrelenmektedir. Yapının son cemaat yerinin üzeri, aşağı doğru meyilli bir sundurmasıyla kapatılmıştır. İç bahçesinin üç kapısı da işlemeli olan caminin son cemaat yerinin pencere üstlerindeki çini panolarında ve kıble kapısının üzerinde ayetler yazılıdır.
Kılıç Ali Paşa Camii’nin bahçesinde sekiz mermer sütunlu ve kubbeli bir şadırvan bulunmaktadır. Ayasofya’nın planının geliştirilmiş bir örneği olan cami, tam bir dikdörtgen biçimdedir ve pencere üstleri çinilerle süslüdür. Dört mermer fil ayağına dayanan büyük kubbesini, kıble ve kapı tarafındaki iki küçük yarım kubbe desteklemektedir. Büyük kubbenin dört köşesinde de birer ufak kubbe yer almaktadır. Camide çiçek motifleriyle süslü renkli çiniler bulunmaktadır. Yapıda, büyük kubbenin 24 penceresiyle birlikte toplam 147 pencere yer almaktadır. Caminin kubbesinden sarkan 16. Yüzyıla ait gemici feneri, 1948 yılında Deniz Müzesi’ne kaldırılmıştır.
Kılıç Ali Paşa Camii’nin sağında tek şerefeli bir minare yükselmektedir. Kılıç Ali Paşa’ya ait olan türbe, caminin bahçesinde ve kıble yönünde bulunmaktadır. Bahçe duvarının caddeye bakan kısmında ise sebil yer almaktadır. Hamam, caminin sağ tarafındadır ve günümüzde de kullanılmaktadır. Medrese ise hamamın deniz yönünde bulunmaktadır.