Anasayfa » Abdi Subaşı Camii , Fatih
Abdi Subaşı Camii - Abdi Subasi Mosque
Abdi Subaşı Camii - Abdi Subasi Mosque

Abdi Subaşı Camii , Fatih

Abdi Subaşı Camii Tarihçesi

Abdi Subaşı Camii’nin Fatih Sultan Mehmet Vakfiyesi’nde Abdi Subaşı tarafından 15. yüzyılda yapıldığı kaydı vardır. Mahmut Ağa Camii, Kuburbeli Mescidi ve İncebel Mescidi gibi adlarla da anılır.

Yıllar içinde harap olduğu ve vakfı da tükendiği için Kanuni devri (1520-1566) Kırkçeşme Suları bina Emini Mahmut Ağa tarafından, Mimar Sinan’a, 1539 yılında yeniden yaptırılmıştır. Evliya Çelebi’nin kitaplarında da Abdi Subaşı Camii hakkında bu hususu belirtilmiştir.





Adres:
Yavuz Sultan Selim Mh.
34083 Fatih/İstanbul

Koordinat:
41.028900, 28.951406
Enlem: 41°1′44.04″N (41.0289)
Boylam: 28°57′5.06″E (28.951406)

Yapılış Tarihi: 15. Yy.

Yaptıran: Abdi Subaşı

Tadilat: 1996

Mimar: Mimar Sinan

Mimari: Osmanlı

Minare: 1

Not: Kırkçeşme Suları bina Emini Mahmut Ağa – 1539 yeniden yaptırmıştır.

1941 yılında civarda çıkan yangın, Cafer Subaşı Camii ile birlikte bu caminin de yanmasına neden olmuştur. 1989 yılında, Vakıflar İdaresi nezaretinde. Hacı Musa Bayraktar tarafından yeniden yapımına başlanmış ve 1996 yılının Ramazan ayında ibadete açılmıştır.

Dikdörtgen planlı cami; tuğla ve taşla inşa edilmiş, çimento ile sıvanmıştır. Çatı kiremitle örtülmüştür. Yapı, sokak seviyesinden aşağı bir arsada olduğundan mermer merdivenlerle, taşla kaplanmış küçük avluya inilmektedir. Avlunun solunda abdest alma mahalli ve tuvaletler, onun önünde minare, minareden ayrı olarak sağda cami yer almaktadır.

Avludan son cemaat yerine, oradan da ceviz kapı ile harime girilmektedir. Harim-deki mihrap mermerden, minber ve kürsü ahşaptan yapılmıştır. Düz tavan ahşapla kaplanmış, çıtalarla karelere bölünmüştür. Duvarlar yerden yarım metre yüksekliğinde ahşap lambri ile kaplanmıştır. Sol duvarda altlı-üstlü üçer, mihrap duvarında altlı-üstlü ikişer pencere vardır. Sağ duvarda hiç pencere yoktur. Harime giriş kapısının sağında, beton merdivenle üst mahfile çıkılmaktadır. Harimde beş namaz safında ve üst mahfilde toplam yüz kişi namaz kılabilmektedir.

İki bina arasındaki minareye, camiden bir köprü ile geçilmektedir. Tuğla ve taşla örülmüş minarenin şerefesi taştan yapılmış, külahı kurşunla kaplanmıştır.

Abdi Çelebi’nin, Mevlâna soyundan olduğu, Emir Buhari ile “pirdaş” olduğu ve mescid civarında gömülü olduğu belirtilmektedir.

Mevlâna soyundan birinin eserini, Koca Sinan’ın emeğini düşünürken, Abdi Subaşı Camii’nin aydınlığı, ferahlığı, pencereler ve avludan görülen nefis Haliç manzarası karşısında gelenlerin huzurla dolmaması imkânsızdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir