Anasayfa » Ali Fakih Camii , Fatih
Ali Fakih Camii - Ali Fakih Mosque
Ali Fakih Camii - Ali Fakih Mosque

Ali Fakih Camii , Fatih

Ali Fakih Camii Tarihçesi

Ali Fakih Camii, Fatih Sultan Mehmet’in çobanbaşısı Ali Fakih Efendi tarafından 1475 yılında yaptırılmıştır. Ali Efendi İstanbul’un fethine katılmış (ni’me’l-ceyş), aynı zamanda fıkıh ilmiyle de uğraşan bir zattır. Cami, 1894 yılında meydana gelen depremde yıkılmış ve uzun süre harabe halinde kalmıştır.





Adres:
Sümbül Efendi Mh.
34107 Fatih/İstanbul

Koordinat:
41.001635, 28.926564
Enlem: 41°0′5.89″N (41.001635)
Boylam: 28°55′35.63″E (28.926564)

Yapılış Tarihi: 1475

Yaptıran: Fatih’in çobanbaşısı Ali Fakih Efendi

Tadilat: 1985

Minare: 1

Nihayet 1910 yılında Mısırlı bir hanım tarafından yenilenen Ali Fakih Camii, son olarak da 1985 yılında yıktırılıp yeniden yaptırılmıştır. Ali Fakih Camii, Kavak Mescidi olarak da bilinir.

Ali Fakih Camii, kare planlı olup, duvarları tuğla ve kesme taş sıralarıyla örülmüştür. Giriş kapısının önüne sonradan eklenmiş camekânlı son cemaat yerinden, iki kanatlı ahşap kapı ile harime girilir. Kapının iki yanında, ahşap korkuluktu müezzin mahalleri, üzerlerinde de kagir kadınlar mahfili bulunmaktadır. Genişliği üç metre civarında olan üst mahfilin merdiveni, soldaki müezzin mahfilindedir.

Harim içinde duvarlar yerden itibaren yarım metre yüksekliğinde lambri ile kaplanmıştır. Her duvarda altlı-üstlü ikişer pencere bulunmaktadır. Yüksekliği altı metre olan tavan, beton ve üzeri cilâlı ahşapla kaplanmıştır. Mihrap, minber ve vaaz kürsüsü mermerden yapılmıştır.

Yapının enteresan tarafı, dışarıdan güneybatı köşe pahlanmış, üst kısmı kademeli şekilde testere dişlerle örülerek, aynı desendeki saçak altı ile birleşerek çatı köşesinde noktalanmıştır.

Geniş saçaklı çatı kiremitle örtülüdür. Mihrap duvarının sağ köşesinde olan minarenin, taşla yapılmış kaidesi eski yapıdan kalmadır. Silindir gövde ve şerefe korkuluğu kiremitle yapılmış olup, külâhı kurşunla kaplanmıştır. Şerefe ile gövde arası da, çatı saçağının alt kısmı gibi testere dişlidir.

Avluda, üzerinde Ali Fakih isminin yazılı olduğu tek bir mezar, imam lojmanı, abdest alma yerleri ve tuvaletler bulunmaktadır.

Ali Fakih Camii bir ayrıcalığa daha sahiptir ki o da, avluda Bizans devrinden kalma bir sütun başlığı vardır. Hatta bunun bir vaftiz taşı olduğu da söylenmektedir. Böyle bir taşa, Hacı Hüseyin Ağa Camii’nin avlusunda da rastlamıştık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir