Anasayfa » Ali Yazıcı Camii , Fatih
Ali Yazıcı Camii - Ali Yazıcı Mosque
Ali Yazıcı Camii - Ali Yazıcı Mosque

Ali Yazıcı Camii , Fatih

Ali Yazıcı Camii Tarihçesi

Ali Yazıcı Camii; kapı üzeri tamir kitabesinde de belirtildiği gibi, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Rivayete göre, Fatih Sultan Mehmet bu camiyi, surlarda görevli askerlerin namaz kılması için yaptırmış ve bizzat kendisi de burada namaz kılmıştır.





Adres:
Balat Mh.
34087 Fatih/İstanbul

Koordinat:
41.029822, 28.951618
Enlem: 41°1′47.36″N (41.029822)
Boylam: 28°57′5.82″E (28.951618)

Yapılış Tarihi: Fatih Devri

Yaptıran: Fatih Sultan Mehmet

Tadilat: 1955

Minare: 1

Kaç m²: 55 m²

Kaç kişilik: 50-60

Not: Hacı Râşid Efendi yeniden yaptırmıştır.

Ali Yazıcı Camii, Fener Kapısı Mescidi ve Süzgeççi Yusuf Yazıcı Mescidi olarak da bilinir.

İlk inşa tarihi bilinmeyen bu mescid, yangın sebebiyle harap olduktan sonra Süzgeççi Yunus Efendi (Yazıcı) tarafından yeniden ihya edilmiştir. 1890-1891 tarihinde, Hacı Râşid Efendi tarafından yeni baştan yapılmıştır.

Caminin giriş katında iki adet dükkân vardır. Dükkânlar arasından camiye girildiğinde dükkân arkasında tuvalet ve ab-dest alma yerleri bulunmaktadır. Merdivenle çıkılan birinci kat son cemaat yeri olarak kullanılmaktadır. Yine merdivenle mihrap ve minberin bulunduğu kata çıkılmaktadır.

Duvarları üç sıra kesme taş, bir sıra kiremit ile örülmüştür. Çatısı kiremitle örtülüdür. Minber ve tavanı ahşap, mihrabı beton sıvalı olup dışarıya taşkıncadır. İç duvarlar yerden yarım metre yükseğe kadar lambri ile kaplanmıştır. Ahşaptan küçük bir üst mahfili vardır. Sol duvarda iki, mihrap duvarında dört uzun pencere vardır. Sağ duvar bir mesken binasına bitişik olduğundan penceresizdir. Cami, 1955 yılında küçük bir tamir görmüştür.

Ali Yazıcı Camii’nin kitabesinde banisinin Fatih Sultan Mehmet olduğu, yangından dolayı harap olup, Hacı Râşid Efendi tarafından yeniden ihya edildiği anlatılmaktadır.

Minare, Ali Yazıcı Camii’nin sol arkasındadır. İlk inşası zamanında tuğladan yapılmıştır; üzeri sıvalı iken, caminin yenilenmesi sırasında üç sıra kesme taş, bir sıra tuğla ile örülmüştür. Şerefe korkuluğu demir parmaklıklı, külahı kurşun kaplamalıdır. Avlu ve mezarlı yoktur.

Caddeye bakan duvarlarında kitabesi ve tarihi olmayan çeşme akmamaktadır. Yol seviyesinin yükseltilmesi dolayısıyla bir kısmı toprağa gömük hale gelmiştir.

Bir imam-hatibin görev yaptığı camide görevlisi için lojman bulunmaktadır. İç alanı 55 m² olan camide 50-60 kişi namaz kılabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir