Arakiyeci Ahmet Çelebi Camii Tarihçesi
Arakiyeci Ahmet Çelebi Camii, Arakiyeci Ahmet Çelebi’nin 16. yüzyılda yaptırdığı bu mescidin tasarımı Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Ancak 1520 ve 1618 yıllarında yapılan onarımlarla yapı birçok değişikliğe uğramıştır. Mescidin duvarları moloz taşla örülmüş olup çatısı ahşap, üzeri kiremitle örtülüdür.

Adres:
Silivri Kapı Mh.
34107 Fatih/İstanbul
Koordinat:
41.005950, 28.925132
Enlem: 41°0′21.42″N (41.00595)
Boylam: 28°55′30.48″E (28.925132)
Yapılış Tarihi: 16. Yy.
Yaptıran: Arakiyeci Ahmet Çelebi
Tadilat: 1973
Mimar: Mimar Sinan
Mimari: Osmanlı
Minare: 1
1973 yılında taş duvarlar hariç Arakiyeci Ahmet Çelebi Camii tamamen yenilenmiştir. Giriş kapısı önüne de aynı büyüklükte betonarme bir son cemaat yeri eklenmiş ve dış yüzeyi BTB tabakalarla kaplanmıştır.
Arakiyeci Ahmet Çelebi Camii, Takyeci Ahmet Çelebi Mescidi ve Meşeli Mescit isimleriyle de anılır.
Son cemaat yerinden üst mahfile çıkış kapısı, sağ köşeden de harime giriş kapısı vardır. Üst mahfil son cemaat yerinin üzerini kapladığı gibi sol köşeden açılan bir kapı ile bir saf sırası kadar harime uzanmıştır. Betonarme olarak yapılan üst mahfil, harime taşan kısmında dört ahşap direk üstünde olup, ahşap korkulukludur.
Harim girişinde kapının sağında minareye çıkış kapısı, sol tarafta da ahşap korkuluktu müezzin mahalli bulunmaktadır. Enine dikdörtgen olan harimin her duvarında altlı-üstlü ikişer pencere vardır. Mihrap duvarındaki alt pencereler ahşap kepenkle kapatılarak kitaplık haline getirilmiştir. Duvarlar yerden bir metre yükseklikte fayans ile kaplanmıştır.
Çubuklu ahşap tavan 19. yüzyıldan kalmadır. Minber ve alt tarafı konik olan kürsü cilâlı ahşaptır. Mihrap oyuğu renkli taş tabakalarıyla kaplanmıştır.
Minare; sağ tarafta, son cemaatle harimin birleştiği yerdedir. Taş minare sonraki yıllarda malta taşı ile tamir ettirilmiştir. Şerefe altına kadar orijinal olup taş korkuluktu şerefe ve petek kısmı 19. yüzyıl aittir.
Mescidi yaptıran Ahmet Çelebi 1613 yılında vefat etmiş ve bu caminin avlusuna defnedilmiştir.