Arpacılar Camii Tarihçesi
Arpacılar Camii, 1453 yılında Şeyh Mehmet Geylanî ve kardeşi Şeyh Ali Geylanî tarafından yapılmıştır. Kadirî piri Seyyid Abdülkadir Geylanî’nin tarikatından olan bu kardeşler, İstanbul’un fethine katılmışlar ve Fatih Sultan Mehmet’in takdirini kazanmışlardır.

Adres:
Rüstem Paşa Mh.
34116 Fatih/İstanbul
Koordinat:
41.016476, 28.973154
Enlem: 41°0′59.31″N (41.016476)
Boylam: 28°58′23.35″E (28.973154)
Yapılış Tarihi: 1453
Yaptıran: Şeyh Mehmet Geylanî, Şeyh Ali Geylanî
Tadilat: 1986
Minare: 1
Bursa Tekkesi Mescidi, Arpacılar veya Şeyh Mehmet Geylanî Mescidi gibi isimleri de mevcuttur.
Mescide ismini veren Şeyh Geylanî, fetihte önce Bursa’da yaşadığından mescidin ismi içine “Bursa” eklenmiştir. Bulunduğu caddede de arpacı dükkânları bulunduğundan, caddeye de, mescide de “Arpacı” ismi verilmiştir.
Şeyh Mehmet Geylanî’nin türbesi, mescidin girişindedir.
Şeyh kardeşlerin ölümünden sonra onların soyundan gelenler şeyhliği de üslenerek Arpacılar Camii’nde imamlık ve hatiplik yapmışlardır. 1830’dan itibaren Kadirilik ve şeyhlik faaliyetleri kesilmiş, cami sadece ibadet yeri olarak kullanılmıştır.
Çevredeki yangınlarda cami de yanmış, sonra tekrar yapılmıştır. Bugünkü Arpacılar Camii, 1830 yılında inşa edilmiş, 1970’li yıllarda da büyük bir onarım görmüştür. Dikdörtgen arsasının tamamını caminin kapalı alanları ve dükkânlar kaplamıştır.
Zemin kat kâgir, üst kat ahşap olarak inşa edilmişken, 1986 yılında sağdaki imam evi yıktırılıp camiye katılırken üst kat tamamen kâgire dönüşmüştür. Bu arada üst katta birde üst mahfil yaptırılmıştır. Cadde cephesi ise ahşapla kaplanmış ve yeşile boyanmıştır.
Zemin katında üç adet dükkân olup, sonra caminin giriş kapısı ve onun yanında sandukaların bulunduğu kemerli ve demir parmaklıklı türbe kısmı bulunmaktadır. Dükkânların arkasında son cemaat yeri, abdest alma yerleri, üst katta asıl ibadet mahalli (harim) yerleştirilmiştir.
Türbenin arkasındaki merdivenle üst kata çıkınca, üst mahfilin altına varılmaktadır. Burada sağ tarafta kendi merdiveni, merdiven altında imam odası bulunmaktadır. Harimdeki mihrap çini ile kaplanmıştır. Minber ve kürsü ahşaptan torna işçiliği ile yapılmıştır. Tavan ahşap ve beyaz boyalıdır. Üst kat mahfilin korkuluğu ahşaptır. Duvarlar yerden itibaren 130 cm yeşil seramikle kaplanmış, üst tarafları beyaz plastik boya ile boyanmıştır.
Sağ duvardaki pencereler, altta dikdörtgen ve beş adet, üstte kare ve beş adettir. Sol duvarda uzun boylu, üstleri oval beş adet pencere vardır. Mihrap duvarında üstte sağlı-sollu iki vitraylı pencere bulunmaktadır.
Harimde yedi namaz safı, üst mahfilin altında beş saf, üst mahfilde yine beş safta namaz kılınmaktadır.
Kupa şeklinde olan minare, duvara bitişiktir.