Anasayfa » Başcı Mahmut Camii , Fatih
Başcı Mahmut Camii - Basci Mahmut Mosque
Başcı Mahmut Camii - Basci Mahmut Mosque

Başcı Mahmut Camii , Fatih

Başcı Mahmut Camii

Başcı Mahmut Camii: Fatih Sultan Mehmet’in başçıbaşısı Hacı Mahmut (Ö.1495) tarafından (inşa tarihi tam olarak belli olmasa da) 1490 ila 1495 tarihleri arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Mescidin müezzini El-hac Salih Efendi, mescide minber ilave ettirerek camiye dönüştürmüştür.





Adres:
Haseki Sultan Mh.
34096 Fatih/İstanbul

Koordinat:
41.009640, 28.940642
Enlem: 41°0′34.7″N (41.00964)
Boylam: 28°56′26.31″E (28.940642)

Yapılış Tarihi: Fatih Devri

Yaptıran: Fatih’in başçıbaşısı Hacı Mahmut

Tadilat: 1990

Minare: 1

Başcı Mahmut Camii, 18. yüzyılın son çeyreğinde Gülşenî tarikatının tekke-mescidi haline getirilmiş, tekkenin ayin icra edilen mahalli (tevhidhânesi) olarak kullanılmıştır. Çevresine de şeyh ailesine harem dairesi, bahçeye derviş hücreleri yaptırılmıştır. 1918 yılında çıkan bir yangında mescid-tekke yanmış ve birkaç duvarı kalmıştır. 1956 yılında Cevdet Paşa Caddesi genişletilirken cami arsasının bir kısmı caddeye terk edilmiştir.

1986 yılında kalan arsa üzerine, eski yapıdan tamamen farklı ama aynı isimle yeni bir cami yaptırılmıştır. Yeni yapılan cami, giriş katında yapılan Kur’an kursu ile imam lojmanının üzerine yapıldığından set üstünde gibi bir görüntü vermektedir.

Kare planlı Başcı Mahmut Camii, betonarme olarak inşa edilmiştir. Üzeri kubbe ile örtülüdür. Betondan yapılmış üst mahfile, son cemaat yerinde kadınlar için ayrılmış bölümden çıkılmaktadır. Üç saf sırası genişliğindeki bu mahfil, beton direkler üzerindedir. Bu kısmın üzerinde de kubbe vardır.

Harimde mihrap mermerden, kürsü ve minber ahşaptan yapılmıştır. Duvarlara yerden itibaren yirmi sıra seramik döşenmiştir. Sağ ve sol duvarlarda alt kısımlarda üçer, üst kısımlar duvarında, altta da ikişer pencere vardır. Mihrap duvarında, mihrabın sağ ve solunda birer, üst tarafta iki sıra halinde olmak üzere altı pencere bulunmaktadır. Kubbe kasnağında da yirmi adet pencere vardır.

Minare solda, binadan ayrı olarak yapılmıştır. Kesme taşla örülmüş minarenin şerefesi taş, külahı kurşun kaplanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir