Behruz Ağa Odabaşı Camii Tarihçesi
Behruz Ağa Odabaşı Camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın odabaşısı olan Behruz Ağa tarafından 1562 yılında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Cami, sıbyan mektebi, hamamdan ibaret bir külliye olarak yapılmışsa da bunlardan hamam günümüze ulaşmamıştır.
Behruz Ağa Odabaşı Camii, Has Odabaşı Camii adıyla da anılır.

Adres:
Şehremini Mh.
34104 Fatih/İstanbul
Koordinat:
41.012138, 28.931145
Enlem: 41°0′43.7″N (41.012138)
Boylam: 28°55′52.12″E (28.931145)
Yapılış Tarihi: 1562
Yaptıran: Kanun’inin odabaşısı olan Behruz Ağa
Tadilat: 1983
Mimar: Mimar Sinan
Mimari: Osmanlı
Minare: 1
Kaç m²: 3000 m²
Caminin 1762 yılında minaresi yıkılmış, 1782 Cibali yangının da kendisi harabeye dönmüştür. Bu vaziyette kalan cami, 1836 yılında II. Mahmut tarafından tamir ettirilerek tekrar ibadete açılmıştır. Oaha sonraki yıllarda bakım için tamirler görmüştür. Son olarak da 1983 yılında esaslı bir tamirden geçirilmiştir.
Behruz Ağa Odabaşı Camii duvarları, kesme taş ve tuğla ile örülmüştür. Geniş saçaklı olan çatı, kiremitle örtülüdür.
İki katlı, kapalı ve oldukça geniş olan son cemaat yerinin batı ve kuzeyde iki giriş kapısı vardır. Tavanı ahşap çıtalarla karelere bölünmüştür. İki mihrabiyesi vardır. Dışarıdan da ahşapla kaplanmıştır. Son cemaatten ahşap bir kapı ile dikdörtgen olan harime girilir. Harim giriş kapısının sağında müezzin mahalli, sol köşede ise kadınlar mahfilinin betonarme merdiveni vardır. Harimde duvarın tamamı çini ile kaplanmış olup, üzerlerinde altlı-üstlü altışar pencere bulunmaktadır. Beton tavan, ahşap çıtalarla karelere bölünmüştür. Mihrap çimento ile sıvalı ve boyalı, minber ile kürsü ahşaptır.
Solda bulunan minare, harim binası ile son cemaat binasının birleştiği yerdedir. Kesme taşla örülmüş minarenin pabuç kısmı çatıya kadar uzanmıştır. Şerefesi taştan, külahı kurşun ile kaplanmıştır.
Avlunun etrafı taş duvarla çevrilmiştir. Avlunun biri Mevlanakapı Caddesi’nde, diğeri Vezir Caddesi’nde olmak üzere iki kapısı vardır. Avluda görevliler odası, iki katlı sıbyan mektebi, şadırvan ve tuvaletler bulunmaktadır. Doğu tarafını çevreleyen duvar arkasında küçük bir hazire vardır. Behruz Ağa’nın mezarı ise ön avluda, tek olarak yer almıştır.
Avluda bir zamanlar bulunan türbe yıkılmış, yeri gecekonducuların ahırı olarak kullanılmıştı. Zaman içinde bu gecekondular ve bu ahır yıktırılarak bahçe temizlenmiştir.
Arsa 3000 m², cami 400 m²’dir.