Anasayfa » Beyceğiz Camii , Fatih
Beyceğiz Camii - Beycegiz Mosque
Beyceğiz Camii - Beycegiz Mosque

Beyceğiz Camii , Fatih

Beyceğiz Camii Tarihçesi

Beyceğiz Camii, Fatih Sultan Mehmet döneminde yaptırılmıştır. Vakıf tarihi 1473’tür. Hadika’ya göre, camiyi yaptıran Mehmet Bey’dir. İstanbul Vakıflar Tahrir Defteri’ne göre ise “Kasım Çelebiyy’üs Şehiri bi-İbni Beğcügez” yaptırmıştır. Ancak Mehmet Bey’in, camiyi tamir ettiren şahıs olma ihtimali fazladır.





Adres:
Atikali Mh.
34087 Fatih/İstanbul

Koordinat:
41.025914, 28.946264
Enlem: 41°1′33.29″N (41.025914)
Boylam: 28°56′46.55″E (28.946264)

Yapılış Tarihi: 1473

Yaptıran: Kasım Çelebiyy’üs Şehiri bi-İbni Beğcügez

Minare: 1

Kâgir, ahşap çatılı olan Beyceğiz Camii’nin mimari bilinmemektedir. Harimin iç genişliği 9 m. ve kare şeklinde iken, sonradan caminin sağına yapılan 8 m. genişliğindeki son cemaat yeri ile yapı dikdörtgen şeklini almıştır.

Duvarlar bir sıra tuğla, bir sıra kesme taşla örülmüştür. Caminin ilk yapılan şeklinden günümüze hiçbir şey kalmamıştır.

Yandaki sokağa kapısı olan son cemaat yerinden camiye girildiği gibi, Beyceğiz Caddesi’ndeki kapıdan da doğrudan harime girilmektedir. Bu kapının yanındaki dar kapıdan üst mahfile çıkılmaktadır. Yapının solunda set üzerinde küçük bir avlusu vardır.

Harim girişinde sağ köşede küçük bir müezzin mahalli vardır. Mihrap çini, minber ile vaaz kürsüsü ahşaptandır. Tavanın ahşap kaplaması üzeri çıtalarla karelere bölünmüştür. Her duvarda altlı-üstlü olmak üzere ikişer pencere bulunmaktadır. Bütün duvarlar, yerden 80 cm. yüksekliğinde lambri ile kaplanmıştır. Kadınlar mahfili betondan yapılıp, iki yuvarlak beton üzerindedir. Mahfilin önü ahşap kafeslidir.

Tuğladan örülmüş minare caminin sağ gerisindedir. Şerefesi taştan ve mukarnaslı, külâhı kurşun kaplamalıdır. 1894 yılındaki depremde hasar gören minare, sonra tamir edilmiştir.

Caminin ön duvarına bitişik sivri kemerli çeşmenin çok eski bir görünümü vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir