Bezm-i Alem Valide Sultan Camii Tarihçesi
Bezm-i Alem Valide Sultan Camii, Dolmabahçe Camii olarakta bilinir. Sultan Abdülmecid’in Annesi ve Sultan 2. Mahmut’un eşi Bezm-i Alem Valide Sultan tarafından 1851 tarihinde yapımına başlatılmıştır. Valide Sultan, vefat edince Abdülmecid tarafından 1853 tarihinde tamamlatılmıştır.
Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’nin konumu Dolmabahçe’dedir. Burada olmasından dolayı Dolmabahçe Camide denilir. Caminin yapımı 2 yılı aşkın sürede tamamlanmıştır. Cuma töreniyle de ibadete açılmıştır.
Adres:
Ömer Avni Mah. 34427 Beyoğlu BelediyesiKoordinat:
41.038345,28.99534
Enlem: 41°2’28.2¨N (41.041168)
Boylam: 28°59’43.16¨E (28.995323)
Yapılış Tarihi: 1851
Yaptıran: Sultan Abdülmecid ‘in annesi Bezm-ialem Valide Sultan
Tadilat: 1966
Mimar: Garabet Balyan
Mimari: Batı akımı ve Osmanlı süslemeleri
Minare: 2
Not: Annesi vefat edince Abdülmecid tarafından tamamlatılmıştır.
Mimari yapısı:
Dolmabahçe Camii Nikogos Balyon tarafından, batı akımlarının en etkili olduğu dönemde inşa edilmiştir. Barok, rokoko ve ampir gibi yorumlama anlatışları kullanılmıştır. Batılı unsurlar ile Osmanlı süsleme sanatı karıştırılarak tasarlanmıştır. Tek şerefeli 2 minaresi vardır.
Bezm-i Alem Valide Sultan Camii‘nde Barok ve ampir üslupları, iç cephe dekorasyonlarında kullanılmıştır. Caminin kubbesinden kıymetli bir avize sarkmaktadır. Kırmızı somaki mermeri, Mihrap ve Mimber’de kullanılmıştır.
Bezm-i Alem Valide Sultan Camii net bir kurgu ve geometri özelliğine sahiptir. Hünkar bölümü, dikdörtgen planlı prizmatik ve daha alçak bir kitleden oluşur. Bu iki kitle ise caminin Kuzey Cephesi yönünde birleştirilir. Cami ve hünkar bölümleri, işlevlerine de bağlı olarak ayrı ayrı tasarlanmış ve sonra birleştirilmiştir. Cami, kare planlı alt yapı üzerine kurulmuştur. Kubbeli ve yüksek bir kitledir. Dolmabahçe Camii’ndeki geometrik egemen tasarım, ampir üslubunun veya yeni klasikliğin 19. Yüzyıl ortasında son ama en bütüncül örneklerindendir.
İmam Hatip ve Müezzin Kayyım’ın görev yaptığı camiinin görevlilerine ait olan meşruta, şadırvan, tuvalet, musalla taşı ve muvakkithanesi bulunur. Ayrıca Bezm-i Alem Valide Sultan Camii İstanbul Boğazı’nın eşsiz manzarasına sahiptir ve kendisi de bu güzelliğin eşsiz bir unsurudur.
Bezm-i Alem Valide Sultan Camii 1948 – 1961 yılları arasında Deniz Müzesi olarak kullanılmış fakat müzenin yeni binası tamamlanınca 1966 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek yeniden ibadete açılmıştır.