Anasayfa » Bodrum Camii , Fatih
Bodrum Camii - Bodrum Mosque
Bodrum Camii - Bodrum Mosque

Bodrum Camii , Fatih

Bodrum Camii Tarihçesi

II. Bayezid dönemi vezirlerinden Mesih Ali Paşa, bu kiliseyi onartarak 1500 yılında (veya biraz daha evvel) Bodrum Camii’ne çevirtmiştir. İçine bir mihrap, ahşap bin minber, dışarıda da sağ tarafa kesme taştan bir minare yaptırılmıştır.





Adres:
Mesih Paşa Mh.
34130 Fatih/İstanbul

Koordinat:
41.008406, 28.955592
Enlem: 41°0′30.26″N (41.008406)
Boylam: 28°57′20.13″E (28.955592)

Yapılış Tarihi: 1500

Yaptıran: Mesih Ali Paşa

Tadilat: 1987

Minare: 1

Bodrum Camii’ne daha sonra da kubbeyi ve dört büyük tonozu taşıyan sütunların yerine veya etraflarına taştan pâyeler yaptırılmıştır.

Bodrum Camii, Eski Kilise olarak da bilinir.

Bodrum Camii’nin arsası üzerinde, 8. yüzyılda İmparatoriçe Eirene’nin sarayı bulunurdu. 10. yüzyılda, VII. Konstantinos’un taht ortağı I. Romanos’a intikal eden saray, kendisi tarafından manastıra dönüştürmüştür. Kokulu Yağ anlamında “Mirelaion” isimli bu manastıra bir de kilise yaptırılmıştır. 13. yüzyılda, Latin işgali sırasında manastır büyük bir yangın geçirmiştir. Saraydan ve manastırdan günümüze sadece bu kilise ve altındaki sarnıç kalmıştır.

Kilise, dört destekli kapalı haç biçimi ile tuğladan yapılmıştır. Üç bölümlü bir giriş holünden (narteks) sonra ana mekâna geçilir. Burası, pencereli bir kasnağa oturmuş yüksek bir kubbe ile örtülüdür. Haçın kollarının üstleri tonozlarla örtülmüştür.

Bodrum Camii, 1782 yangınında zarar görmüşse de onarılmıştır. 1911 Mercan’dan Laleli’ye uzanan büyük yangında cami harabeye dönmüş ve uzun yıllar böylece kalmıştır. 1930’lu yıllarda İngiliz arkeologları duvarlarda mozaik bulma ümidi ile bütün duvarları kazımışlardır. Sonraki yıllarda müze olması için müzeler idaresine bağlanmış ancak herhangi bir çalışma yapılmadan kalınca, kömür deposu ve evsizlere barınak olarak kullanılmıştır. 1950 yılında müze olarak restorasyona başlanmış, yine yarım kalmıştır. 1965’te tamire başlanmıştır. Ancak yanlış yapılan işler dolayısıyla restorasyon durdurulmuştur. 1970’lerde cami avlusu altındaki sarnıç temizlenmiş, Vakıflar İdaresi’nce işyeri olarak kiraya verilmiştir.

Halk tarafından kurulan dernek, 1986 yılında yapıyı onartmış, ahşap çatılı son cemaat yeri kaldırılmıştır. Caminin sol tarafında, aşağıya tuvaletler ve abdest alma yerleri yaptırılmıştır. 1987 yılında cami olarak açılışı yapılmıştır.

Yapının mihrabı alçıdan olup, duvarlar ve kolonlar yerden yarım metre yüksekliğinde lambri ile kaplanmıştır. Minber ahşaptır.

Mesih Paşa Fatih Sultan Mehmet zamanında vezir, II. Bayezid döneminde, 1499-1500 yılları arasında sadrazamlığı yükselmiştir. Gelibolu’da da bir cami yaptırmıştır. Diğer Mesih paşalardan ayırt etmek için kendisine “Mesih Paşa-yı Evvel” denilmiştir.

1501 yılında vefat etmiş, Aksaray Murad Paşa Camii haziresine gömülmüştür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir