Anasayfa » Büyük Selimiye Camii
Büyük Selimiye Camii
Büyük Selimiye Camii

Büyük Selimiye Camii

Büyük Selimiye Camii

Üsküdar’da bulunan Büyük Selimiye Camii, Selimiye Kışlası’nın bitişiğindedir. Sultan 3. Selim tarafından inşa ettirilen caminin inşaatına 1801’de başlanmış, 1805’te tamamlanmıştır. Sultan 3. Selim, kısa bir müddet sonra kazan kaldıran yeniçeriler tarafından öldürülmüştür.





Adres:
Selimiye Mh.34668 Üsküdar/İstanbul

Koordinat:
41.010290,29.016553
Enlem: 41°0’37.04¨N (41.01029)
Boylam: 29°0’59.59¨E (29.016553)

Yapılış Tarihi: 1801-1805

Yaptıran: Sultan 3. Selim

Tadilat: 1950

Mimar: Barok

Minare: 2

Büyük Selimiye Camii, geniş bir dikdörtgen avlunun içindedir. Avlunun dört ayrı yönünde birer giriş bulunmaktadır. Esas giriş batıda olup, buraya on basamaklı bir merdivenden çıkılmaktadır. Ana mekanın üzerini örten kubbe tuğlayla örülmüştür ve üzeri kurşun kaplıdır.

Büyük Selimiye Camii’nin batı cephesinde iki katlı hünkar dairesi vardır. Mermer sütunlar üzerine oturan bu dairenin sağdaki kısmı padişahın namaz kılması, soldaki ise dinlenmesi ve ziyaretçilerin kabulü için ayrılmıştır.
Süsleme bakımından oldukça zengin olan Büyük Selimiye Camii’nin kubbesi kalem işleriyle, kubbe göbeği ise ayetlerle bezelidir.

Büyük Selimiye Camiyle beraber ayrıca mektep, muvakkithane, çeşme ve bir de sebil inşa edilmiştir. Deniz tarafında ise Selimiye Kışlası bulunmaktadır. Ayrıca Selimiye adıyla anılan kadife ve kumaş imalathaneleriyle bir de hamam yaptırılmıştır.

Büyük Selimiye Camii, Barok atilinde olup planı karedir ve tek kubbeyle örtülmüştür. Uç ulu çınarın gölgesinde güzel bir bahçe içinde yer alan Büyük Selimiye Camii bol pencereli olup, kemerler üzerinde yük¬selen bir kubbeye ve köşelerde zarif ağırlık kulelerine sahiptir. Yapının içi, dışarısı kadar göz alıcı değilse bile çok sayıda pencereleriyle bol ışıklı ve ferahtır. Kubbeyi tutan kemerler, aynı Stilde konsollarla kuvvetlendirilmiştir. Büyük Selimiye Camii’nin yanında mektep ile hünkar dairesi yer almaktadır.

Zamanında Büyük Selimiye Camii minaresi kalın görüldüğünden inceltilmiş, 1822 yılındaki bir fırtınada harap olunca da tamir edilmiştir. Cumhuriyet dönemine gelince, 1950’li yıllarda cami ve müştemilatı esaslı bir tamirden geçirilmiştir. Bu arada kumaş dokuma imalathanesinden günümüze bir iz kalmamıştır.

Sultan 3. Selim ‘in Hayatı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir