Canfeda Hatun Camii Tarihçesi
Canfeda Hatun Camii, Canfeda Saliha Hatun tarafından, 1584 yılında yaptırılmıştır. Zaman içinde birçok tamiratlar gören cami, son olarak 1982 ve 1989 yıllarında tavanı yükseltilmiş ve büyütülerek yenilenmiştir. Duvarlar kesme taşla örülmüştür.
Adres:
Derviş Ali Mh.
34087 Fatih/İstanbul
Koordinat:
41.026460, 28.940889
Enlem: 41°1′35.26″N (41.02646)
Boylam: 28°56′27.2″E (28.940889)
Yapılış Tarihi: 1584
Yaptıran: Canfeda Saliha Hatun
Tadilat: 1989
Minare: 1
Kethüda Kadın Camii ve Kâhya Kadın Camii olarak da bilinir.
Sokaktan, 260 m² olan avluya birkaç mermer basamakla çıkılmaktadır. Küçük bir son cemaat yerinden sonra ceviz kapı ile 260 m² olan harime girilmektedir. Sağda imam odası, sol tarafta üst mahfilin merdiveni yer almaktadır. Kâgir olan üst mahfil, sol duvar boyunca mihrap duvarına kadar uzanmaktadır. İki yuvarlak sütun üzerinde olan üst mahfilin önü ahşap korkulukludur. Caminin mihrabı çini ile kaplanmış, kürsü ve minberi torna işçiliği ile ahşaptan yapılmıştır. Mihrap duvarında solda üç, sağda iki pencere vardır. Sol duvar penceresiz, sağ duvarda altta dört, üstte dört pencere yer almıştır. Duvarlar, alt pencere üzerlerine kadar çinilerle kaplanmıştır. Düz tavan çimento ile sıvalıdır. Çatı kiremitle örtülüdür. Camide yedi yüz kişi namaz kılabilmektedir.
Yapıya sağ taraftan bitişik olan tek şerefeli minare, son onarımlarda kesme taşla yeniden yapılmıştır. Canfeda Hatun Camii’nin solunda imam lojmanı, avlusunda şadırvanı vardır. Sokaktan avluya girerken hemen sağdaki merdivenle tuvaletlere inilmektedir.
Canfeda Hatun Camii’nin yanındaki, kirli sarı renkli Nureddin Cerrahi Dergâhı, 18. yüzyıldan kalmadır.
Canfeda Saliha Hatun, Padişah I. Ahmet zamanında haremde kethüdalığa (kâhyalığa) kadar yükselmiştir. II. Selim’in hanımı Nur Banu Sultan’a, III. Murat’ın hanımı Safiye Sultan’a da hizmet etmiş bir saray hizmetlisidir. Kendisi bu civarda sıbyan mektebi, Saraçhane yakınlarında sebil ve çeşme, Beykoz Akbaba Köyü’nde cami ve hamam yaptırmıştır. Kabri Eyüp’te türbe civarındadır.