Çoban Çavuş Camii Tarihçesi
Çoban Çavuş Camii, Çavuşbaşı Süleyman Ağa tarafından yaptırılmıştır. Doğum tarihi bilinmeyen Süleyman Ağa, 1587 yılında Çavuşbaşı olmuş, sonra son Ulufeciler ağalığına atanmıştır. 1589 yılında Çebibaşılığa getirilmiştir.
Adres:
Mimar Kemalettin Mh.
34130 Fatih/İstanbul
Koordinat:
41.007875, 28.959306
Enlem: 41°0′28.35″N (41.007875)
Boylam: 28°57′33.5″E (28.959306)
Yapılış Tarihi: 16. Yy.
Yaptıran: Çavuşbaşı Süleyman Ağa
Tadilat: 2002
Minare: 1
1592 yılında tekrar Çavuşbaşılığa getirilmiş, ancak 1593’te bu görevden azledilmiştir. 1594’te ise tekrar Çavuşbaşılığa getirilmiş ve ölüm tarihi olan 1605 yılına kadar bu görevde kalmıştır.
Büyük ölçülü cami, enine uzanan dikdörtgen biçiminde, ahşap çatılı ve kiremit örtülü olarak yaptırılmıştı. Yanında medrese, çeşme ve etrafında geniş bir hazire bulunurdu. Süleyman Ağa’nın mezarı da bu hazirede idi. Orijinalliğini koruyabilmiş örnek bir cami idi. Üstelik 1911 tarihinde, Mercan’dan Laleli’ye kadar uzanan bölgeyi kül etmiş yangından kurtulabilmiş bir eserdi. Ancak 1937 tarihinde Koca Ragıp Paşa Caddesi’nin genişletilmesi dolayısıyla caminin yıktırılmasına karar verilmişti. Bazı kısımları yıktırılmış, ama çalışmalar aksayınca cami de harabe halinde kalmıştır. 1959 tarihinde ise kalan kısımlar yıktırılarak eser ortadan kaldırılmıştır.
Uzun süre arsa olarak kalmış, nihayet halkın desteği ile caminin yeniden yapım çalışmaları başlamıştır. 2002 tarihinde inşaat tamamlanarak ibadete açılmıştır.
Avlu etrafında bir metre yüksekliğinde oymalı mermerden zarif bir duvar bulunmaktadır. Sokaktan avluya büyükçe demir parmaklıklı bir kapı ile girilmektedir.
Çoban Çavuş Camii, bir metre kadar yükseklikte mermer bir subasman üzerinde yükselmiştir. Caminin ön yüzü ahşapla kaplanmış, diğer cepheler beyaz taş ve tuğla ile örülmüş. Avludan, 8-10 mermer basamaklarla cami kapısına çıkılır. Ortada kapı, iki yanında, üzerleri oval ikişer geniş camekân pencere mevcuttur. Üstte de dikdörtgen şeklinde beş adet pencere bulunur.
Kapıdan, duvarları ahşap kaplı son cemaat yerine girilir. Üst mahfile çıkmak için burada ahşap bir merdiven bulunur. Son cemaat yerinden, ceviz bir kapı ile asıl ibadet mahalline geçilir. Son cemaat yerinin üstünden başlayan üst mahfil, asıl ibadet mahallinde 4 metre kadar genişlikle devam eder. Mihrap ve minber mermer, vaiz kürsüsü ahşaptır. Sağ ve sol duvarda üçer, mihrap duvarında beş pencere bulunur. Sağ ve sol duvarda üçer, mihrap duvarında beş pencere bulunur. Alt pencereler dikdörtgen, üst pencerelerin üzerleri ovaldir. Giriş kapısı ile alt pencerelerin etrafları mermer kemerlidir. Duvarlar, tabandan itibaren alt pencerelerin üstüne kadar çini ile kaplanmıştır. Çini bitiminden sonra beyaz, 40 cm. kadar genişliğinde kartonpiyer bant görülmektedir. Onun üstünde ise ayetler yazan yarım metre kadar genişliğinde çini bir bant mevcuttur. Tavan ise, tamamen ahşap kaplanmıştır. Ortada küçük bir kubbe oluşturulmuş, içinde yelpaze şeklinde bir kuşak, ortada çiçek desenli bir daire ve buradan sarkan avize bulunmaktadır.
Çoban Çavuş Camii’nin sağ tarafında mermerden, tek şerefeli bir minare görülmektedir.