Anasayfa » Divanı Ali Camii , Fatih
Divanı Ali Camii - Divanı Ali Mosque
Divanı Ali Camii - Divanı Ali Mosque

Divanı Ali Camii , Fatih

Divanı Ali Camii Tarihçesi

Divanı Ali Camii, Osmanlı sarayında Divan kâtibi olan Ali Efendi tarafından 17. yüzyılda, mescid olarak yaptırılmıştır. Minberini Salih Ağa isimli bir hayırsever yaptırarak mescidin camiye çevrilmesini sağlamıştır.





Adres:
Gedik Paşa Cami Sk No:3,
Mimar Hayrettin Mh.,
34126 Fatih/İstanbul

Koordinat:
41.007595, 28.967465
Enlem: 41°0′27.34″N (41.007595)
Boylam: 28°58′2.87″E (28.967465)

Yapılış Tarihi: 17. Yy.

Yaptıran: Divan kâtibi Ali Efendi

Tadilat: 1994

Minare: 1

1724 Gedikpaşa yangınında harap olan Divanı Ali Camii 1868 yılında, bedestenin varlıklı tüccarlarından Bedestânî Hacı Ali tarafından onarımı yaptırılarak tekrar ibadete açılması sağlanmıştır.

Sokaktan, mihraba göre caminin arka tarafındaki küçük bir avluya girilmektedir. Caminin giriş kapısının önü, ufak bir alüminyum camekanla kapatılmıştır. Küçük bir son cemaat yerinden sonra harime girilmektedir. Son cemaat yerinde soldan ahşap bir merdivenle kadınlar mahfiline çıkılmaktadır. Son cemaat yerinin üstündeki bu mahfil, asıl ibadet mahalline üç metre kadar uzanmış, önüne de ahşap korkuluk konmuştur.

Yapının duvarları kagir olup, ahşap çatının üzeri kiremitle örtülüdür. İçerde düz tavan, ahşap çıtalarla kaplanmıştır. Duvarlar içten kazınarak Horasan sıva ile sıvanmıştır. Ahşap minber, 19. yüzyıldan kalma orijinal, ancak beyaz boyalıdır. Mihrap mermer, küçük kürsü de ahşaptır.

Divanı Ali Camii’nin doğu ve batı cephesindeki duvarlarda üçer, kuzey cephesi ve mihrap duvarında ikişer adet uzun, üzerileri oval pencereler bulunmaktadır. Divani Ali Camii’nin her penceresi üzerinde yuvarlak dua levhaları yer almıştır. Pencere aralarındaki duvarlarda kısmi, kuzey duvarı tamamen ahşapla kaplanmıştır. Yerden pencere altına kadar boydan boya mermer kaplama yapılmıştır.

1994 yılında tamir gören caminin dış sıvaları ve pencere çerçeveleri yenilenmiştir.

Yapının sağ arka tarafındaki tek şerefeli güdük minare tuğla ile örülü olup son yıllarda yenilenmiştir. Avluda tuvalet ve şadırvan olup, batı yönünde bir haziresi vardır.

Divanı Ali Camii yakınında, Emir Sinan Sokağı’nda, Fatih devri vezirlerinden Gedik Ahmet Paşa’nın yaptırdığı hamamdan dolayı cami Gedikpaşa Camii olarak anılsa da asıl ismi Divanî Ali Camii’dir.

Divanı Ali Camii’nin avlu kapısı karşısında 1780’den kalma Canfeda Hatun Çeşmesi bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir