Duhani Mustafa Bey Camii Tarihçesi
Mustafa Efendi, Mısır seferine katılmış ve Mısırda devletin resmi yazışmalarını (tahriri görevi) yüklenmiş bir zattı. Mısır’dan döndükten sonra Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566) döneminde Duhani Mustafa Bey Camii’ni yaptırmıştır. Kabri caminin avlusundadır. Duhani Mustafa Bey Camii’nin mimarı Mimar Sinan’dır.
Adres:
Sümbül Efendi Mh.
34107 Fatih/İstanbul
Koordinat:
41.001935, 28.928300
Enlem: 41°0′6.97″N (41.001935)
Boylam: 28°55′41.88″E (28.9283)
Yapılış Tarihi: Kanuni Devri
Yaptıran: Mustafa Efendi
Tadilat: 19. Yy.
Mimar: Mimar Sinan
Mimari: Osmanlı
Minare: 1
Duhani Mustafa Bey Camii’nin planı dikdörtgen olup, duvarları moloz taş ve tuğla ile örülmüştür. Batıdaki duvarda tek pencere, diğer duvarlarda iki sıralı, ince uzun pencereler bulunmaktadır.
Pencere şekillerinden anlaşıldığına göre mescit, 19. yüzyıl sonlarında onarım görmüştür. Son yıllarda mescidin kuzey cephesinde boydan boya uzanan, betonarme ve camekanlı son cemaat yeri yaptırılmıştır.
Harimdeki mihrap alçıdan mukarnaslı olarak yapılmıştır. Duhani Mustafa Bey Camii’nin minber ve kürsü ahşaptandır. Duvarlar yerden yarım metre kadar yükseklikte lambri ile kaplanmıştır. Ahşap tavan, beyaz yağlı boya ile boyalıdır. Duhani Mustafa Bey Camii’nde üst mahfil yoktur.
Duhani Mustafa Bey Camii’nin çatısı ahşap olup, üzeri kiremitle örtülüdür. Caminin kuzey batısındaki minare tuğla-taş sıralaması kile örülmüştür. Şerefesi taştan, külâhı kurşun kaplamalıdır.
Duhani Mustafa Bey Camii, yapılan onarımlar ve ilaveler ile minare kaidesi ve duvarları dışında Mimar Sinan eserinden bir iz kalmamıştır.
Avluda yapılmış iki katlı binanın altı abdest alma mahalli, üstü Kur’an kursu olarak kullanılmaktadır.