Anasayfa » Fatma Sultan Camii , Fatih
Fatma Sultan Camii - Fatma Sultan Mosque
Fatma Sultan Camii - Fatma Sultan Mosque

Fatma Sultan Camii , Fatih

Fatma Sultan Camii Tarihçesi

Fatma Sultan Camii, Yavuz Sultan Selim’in kızı ve Sadrazam Kara Ahmet Paşa’nın karısı Fatma Sultan tarafından 1571 tarihinde kesme taştan, ahşap olarak yapılmıştır.

1940’lı yıllarda yıkılmaya terk edilmiş ve bunun neticesi olarak zamanla dört duvardan ibaret bir harabe olarak kalmıştır. Minaresi, bilinmeyen bir tarihte yıkılmıştır.





Adres:
Topkapı Mh.
34093 Fatih/İstanbul

Koordinat:
41.022259, 28.928660
Enlem: 41°1′20.13″N (41.022259)
Boylam: 28°55′43.18″E (28.92866)

Yapılış Tarihi: 1571

Yaptıran: Fatma Sultan

Tadilat: 1971

Mimari: Osmanlı

Minare: 1

Kaç m²: 679 m²

Daha sonraları, Fatma Sultan Camii’nin tekrar hayata geçirilmesi için mahalli bir dernek kurulur. Bu derneğin gayretleriyle, 1971 yılında betonarme olarak yapılan cami ibadete açılır.

Bugünkü caminin iç kısmı 133, avlu ve bahçesiyle 679 m² alana sahiptir. Caminin duvarları iki sıra taş, bir sıra tuğla ile örülmüştür. Çatısı ahşap, üzeri kiremitle örtülüdür.

Avludan sonradan ilave edilmiş olan bir son cemaat yerine girilir. Buradan harime girildiğinde iki tarafta ahşap korkulukları olan müezzin mahalleri vardır. Sağ tarafta üst mahfilin merdiveni yer alır. Harimin sağ ve sol duvarlarda’ altlı-üstlü birer, mihrap duvarında altlı-üstlü ikişer pencere: bulunmaktadır. Duvarlara yerden alt pencere hizasına kadar fayans döşenmiştir.

Mihrap alçıdan, kürsü ve minberi ahşaptan yapılmıştır. Müezzin mahallerinin üzerinde olan betonarme kadınlar mahfilini, iki beton direk taşımaktadır.

Mescidin sağında bulunan ve hiçbir orijinalliği olmayan bodur minaresinin kaidesi taş ve üç sıra tuğladan, üzeri ise taştan yapılmıştır. Muhtemelen esas yapıya ait klasik bir kürsü ve pabucu takip eden gövdesinde, her bakımdan nispetsizlikleri üzerinde toplamıştır.

Avluda musalla taşı, abdest alma yeri ve tuvaleti mevcuttur. Avlu girişinin solunda imam lojmanı bulunmaktadır.

Fatma Sultan Camii, mimari ve tarihsel açıdan hiçbir özellik taşımamaktadır. Ancak mühim bir şahsiyetin ismini taşıması dolayısıyla kitapta yer alması önemsenmiştir. Hele mahalle ismi “Fatma Sultan'” iken onun değiştirilmesinden sonra bu isimdeki camiyi atlamamak daha da önem arz etmiştir. Ayrı bir özelliği de, kitabımızda anlatılan camilerin sonuncusu olmuştur.

Fatma Sultan, kocası Kara Ahmet Paşa’nın, Topkapı Camii avlusunda bulunan türbesinin dışında gömülüdür. Vakfı da Ahmet Paşa’nın vakfına katılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir