Anasayfa » Hadım İbrahim Paşa Camii , Fatih
Hadım İbrahim Paşa Camii - Hadim Ibrahim Pasa Mosque
Hadım İbrahim Paşa Camii - Hadim Ibrahim Pasa Mosque

Hadım İbrahim Paşa Camii , Fatih

Hadım İbrahim Paşa Camii Tarihçesi

Hadım İbrahim Paşa Camii, Kanuni’nin kubbe veziri olan Hadım veya Tavaşi lakaplı İbrahim Paşa tarafından, 1551-1566 yılları arasında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır.
İbrahim Paşa Camii olarak da bilinir.





Adres:
Silivri Kapı Mh.
34107 Fatih/İstanbul

Koordinat:
41.006187, 28.922534
Enlem: 41°0′22.27″N (41.006187)
Boylam: 28°55′21.12″E (28.922534)

Yapılış Tarihi: 1551-1566

Yaptıran: İbrahim Paşa

Tadilat: 2008

Mimar: Mimar Sinan

Mimari: Osmanlı

Minare: 1

Külliye; cami, açık türbe, mektep, hamam ve çeşmeden oluşmaktadır. Mektep günümüze ulaşmamıştır.

Hadım İbrahim Paşa Camii, 1648 ve 1754 depremlerinde büyük zarar görmüş, sonradan onarılmış, onarımlar sırasında tek şerefeli minare yapılmıştır. 1933 -1934 yılları arasında onarım görmüşse de tekrar harap vaziyete gelmiştir. Hamam ise çok eskimiş ve kullanılmaz vaziyette olduğundan 1930 yılında yıktırılmıştır.

Cami, kare planlı, küp şeklinde ve tek kubbelidir. Duvarları kesme küfeki taşı ve tuğla ile örülüdür. Yapının önünde, kesme taşla inşa edilmiş, beş bölümlü, beş küçük kubbeli son cemaat yeri bulunmaktadır. Bölümler arasındaki mermer sütunların başlıkları mukarnaslıdır.

Niş içerisinde iki kanatlı, zarif bir ahşap kapı ile harime girilir. 12 m. çapındaki tek kubbe, dışarıdan destek kemerleriyle, alttan konsolla desteklenmektedir. Böylece kubbe, duvarlara değil, dayanak üzerine oturtulmuştur. Kubbe içi ve pencere alınlıkları kalem işleri ile bezelidir. Mihrap, mermerden yapılmış olup mukarnaslıdır. Mermer minber üzerinde zarif bir işçilik göze çarpmaktadır. Vaaz kürksüsü de mermerden yapılmıştır. Son cemaat yerindeki pencerelerin ve harim içindeki pencerelerin üzerlerinde, mihrap alınlığında, ender rastlanan özelliklere sahip çini panolar bulunmaktadır. Harim giriş kapısının iç tarafı ile yanlardaki kolon sütunlar mermerle kaplıdır. Harimin girişinde sağda küçük bir müezzin mahfili vardır ancak kadınlar için namaz bölümü yoktur. Mihraba yakın olan yüksek müezzin mahalli (maksure) taş oyma işçiliği ile süslenmiştir.

Harim girişinde solda ise bir su kuyusu bulunmaktadır. Kuyunun suyu önce dışarı kaymış, sonra kurumuştur. Kuyumun üzeri halı ile örtülü olduğundan görünmemektedir.

Etrafı duvarlarla çevrili büyük avluya üç yöndeki kapılardan girilir. Bahçedeki şadırvan, beş mermer sütunludur. Avlu duvarı üzerindeki sivri kemerli çeşmenin kitabesi yoktur. Batı duvarı önündeki açık türbe, İbrahim Paşa’ya aittir.

Camide, 2007 yılında başlayan onarım çalışmaları 2008 Ramazan ayında bitirilerek tekrar ibadete açılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir