Hamami Muhittin Camii Tarihçesi
Hamami Muhittin Camii‘nin ilk inşa tarihi bilinmemektedir. Fatih Sultan Mehmet’in hamamcıbaşısı olan Hamami Muhiddin Efendi tarafından yaptırılmıştır. Vakıf defterinde, 1501 tarihi kayıtlı olduğuna göre bu tarihten önce yapılmıştır.
Diğer ismi. Kesme Kaya Mescidi’dir.
Adres:
Ayvansaray Mh.
34087 Fatih/İstanbul
Koordinat:
41.031219, 28.943077
Enlem: 41°1′52.39″N (41.031219)
Boylam: 28°56′35.08″E (28.943077)
Yapılış Tarihi: Fatih Devri
Yaptıran: Hamami Muhiddin Efendi
Mimari: Osmanlı
Minare: 1
Hamami Muhittin Camii, Büyük Balat 1729 tarihinde çıkan yangında yanmıştır. Üsküdar’daki Ahmediye Camii’nin banisi Melek Ahmet Ağa, bu camiyi yeniden yaptırmıştır. Bu yenilenme sırasında mescide minber koydurularak camiye çevirmiş ve yanına da bir okul yaptırmıştır.
Zaman içinde bakımsızlıktan ibadet edilemez hale gelen cami, 1954 yılında işgal edilerek dökümhane olarak kullanılmıştır. Mahalle halkı tarafından kurulan dernek, yapıya sahip çıkmış, işgali kaldırtmış ve camiyi yenileterek tekrar ibadete açtırmıştır. Son yıllarda yine tamirden geçmiştir.
Duvarları taş ve tuğla ile örülmüş, üzeri çimento ile sıvanmıştır. Subasman üzerine inşa edilmiş cami, ahşap çatılı, tavanı düz, saçakları geniş ve üstü kiremitle örtülüdür. Dıştan kolonların üzeri kesme taşla kaplanmıştır.
Bahçe duvarındaki kapıdan avluya girildiğinde sağda, avlu altında tuvalet ve abdest alma yerleri vardır. Caminin sağ tarafına iki metre aradan sonra imam evi ve Kur’an kursu (eski sıbyan mektebi) yer almaktadır. İki bina arası camekân-la kapatılarak son cemaat yeri haline getirilmiştir. Son cemaat yerinden harime girildiğinde, sağdaki müezzin mahfilinin yanından üst mahfile çıkan merdiven bulunmaktadır. Merdivenden sonra da minareye çıkış kapısı vardır. Caminin iç duvarları yerden bir metre yüksekliğinde ahşap lambri ile kaplanmıştır. Mihrap çini, minber torna işi ahşaptandır. Vaaz kürsüsü, tavan ve üst mahfil de ahşaptandır.
Pencereler ise, sol duvarda altlı-üstlü dörder, sağ duvarda altlı-üstlü üçer, mihrabın iki yanında altlı-üstlü birer adettir. Alt sıradaki pencereler dikdörtgen, yukarı sıradaki pencerelerin üzerleri sivri kemerlidir.
Harimi sekiz namaz safında olan camide, yüz kişi namaz kılabilmektedir.