Harbi Camii Tarihçesi
Harbi Camii, hadika’dan öğrendiğimize göre, Fatih Sultan Mehmet Han bir gün Davutpaşa’dan divana gelirken bu caminin bulunduğu sahada sabah namazını kılar ve burada bir mescid ile çeşme yapılmasını emreder. Bu emri, Fatih Sultan Mehmet Han’ın şatırı (postacısı) Kıllı Yusuf Ağa yerine getirir ve Harbi Mescidi isimi verilen mescidi yaptırır.

Adres:
Topkapı Mh.
34093 Fatih/İstanbul
Koordinat:
41.020487, 28.926923
Enlem: 41°1′13.75″N (41.020487)
Boylam: 28°55′36.92″E (28.926923)
Yapılış Tarihi: Fatih Devri
Yaptıran: Fatih Sultan Mehmet Han
Tadilat: 1975
Minare: 1
Not: Fatih Sultan Mehmet Han’ın şatırı (postacısı) Kıllı Yusuf Ağa yerine getirmiş.
Kıllı Yusuf Mescidi olarak da bilinir.
Zamanla harap olan bu Harbi Camii kullanılmaz hale gelir. 1975 yılında, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yeniden inşa edilerek ibadete açılır.
Harbi Camii‘nin Moloz taşı ve tuğla harcı ile duvarları örülen cami kare planlı olup, çatısı kiremitle örtülüdür.
Küçük bir avludan, sonradan yaptırılmış camekânlı küçük son cemaat yerine girilir. Sağ köşeden sac kapı ile harime geçilir. Harimde, kapının hemen sağında minare çıkış kapısı vardır. Sağ duvarda tek, mihrap duvarında iki pencere vardır. Sol duvar penceresizdir.
Harimin tavanı, minberi ve kürsüsü ahşap olarak yapılmışken zaman içinde değiştirilmiştir. İç duvarlara yerden iki metre yükseğe kadar seramik döşenmiştir. Betondan oyuk olarak yapılmış mihrapta da bu seramikler devam ettirilmiştir. Minberin duvarları tuğla ile örülmüştür. Asma kürsü ahşap olarak yenilenmiştir. 1975 yılında ahşap olarak yapılmış tavan aynen muhafaza edilmiştir.
Kadınlar mahfili ve müezzin mahalli yoktur.
Sağda bulunan minare betondan yapılmış olup tek şerefeli ve şerefe altı mukarnaslıdır. Külâhı kurşun kaplamalıdır.
Caminin sol tarafında abdest alma yeri ve tuvalet bulunur. Haziresinde bazı mezar taşları vardır. Avlu etrafı taş duvar ve üzeri demirlidir.