Anasayfa » Hoca Kasım Günani Camii
Hoca Kasım Günani Camii - Hoca Kasim Gunani Mosque
Hoca Kasım Günani Camii - Hoca Kasim Gunani Mosque

Hoca Kasım Günani Camii

Hoca Kasım Günani Camii Meydancık Tarihçesi

Hoca Kasım Günani Camii, Fatih Sultan Mehmet Han devrinin ulemalarından olan Hoca Kasım Günari tarafından 15. yüzyılda mescid olarak yaptırılmış değerli bir eserdir. Mustafa Ağa isimli bir hayırsever, minber koydurarak mescidi camiye çevirtmiştir. Giriş kapısı üzerindeki kitabeye göre 2. Mahmut zamanında, 1835 yılında büyük bir tamir görmüştür.

Adres:
Ayvansaray Mh.
34087 Fatih/İstanbul

Koordinat:
41.031768, 28.941986
Enlem: 41°1′54.36″N (41.031768)
Boylam: 28°56′31.15″E (28.941986)

Yapılış Tarihi: 15. Yy.

Yaptıran: Hoca Kasım Günari

Tadilat: 1835

Minare: 1

Hoca Kasım Günani Camii, Meydancık Camii ve Hasan Hüseyin Camii’dir.

Eyüp Sultan Hazretlerinin İstanbul kuşatmasına iştirak etmiş iki asker olan Hasan ve Hüseyin bu civarda Bizanslılar tarafından öldürülmüştü. Hoca Kasım Günari Camii yapıldığında, mezarları onun haziresinde kaldığından camiye Hasan Hüseyin Camii ismi de verilmiştir.

Ahşap bir konak görünümünde olan caminin giriş katının duvarları taş ve tuğla ile örülmüştür. Ahşap konsolların taşıdığı ikinci kat, dışa taşkın olarak yapılmış, dış ve iç cephesinde tamamen ahşaptan malzeme kullanılmıştır.

Sokaktan geniş ve fazla yüksek olmayan kapıdan girildiğinde karşıdaki küçük oda ile sağdaki oda son cemaat yeri olarak kullanılmaktadır. Sağdaki odanın köşesinde bulunan merdiven ile üst kata çıkılmaktadır. Üst katın duvarlarının dış yüzü ile iç yüzü arasında bırakılan boşluk sıcak ve soğuğu önleme amacıyla yapılmıştır, iç duvarlar özel bir toprakla sıvanmış ve üzerileri tamamen kalem işleriyle süslenmiştir. Süslemede kiremit kırmızısı, yeşil, lacivert ve kobalt mavisi renkleri kullanılmıştır. Bu süsler orijinal hali ile muhafaza edilmektedir ve İstanbul’da bir eşine rastlanmamıştır. Bütün bu güzelliklere rağmen caminin büyük bir bakıma ihtiyacı vardır.

Hoca Kasım Günani Camii, mihrap duvarı ile sağ duvarda ikişer, cadde tarafındaki duvarda altlı-üstlü dörder uzun pencere vardır. Dört ahşap direk üzerindeki üst mahfil, korkulukları ile birlikte yine ahşaptan yapılmıştır. Tavan ahşap çubuklarla kaplanmıştır.

Mihrap alçıdan sade bir niş şeklindedir. Vaaz kürsüsü betondan yapılmış ve boyalıdır. Minber yeni yapılmış olup, boyalı ahşaptandır.

Minare, caminin kuzey doğusunda, iki yolun ortasındaki cephede, binadan bağımsız olarak yer almıştır. Taş ve tuğla ile örülmüştür. Pabuç kısmı çokgen, gövdesi kalın, şerefesi tek, külahı kurşun kaplamalıdır.

Caminin, küçük bir avlusu ve küçük bir haziresi vardır. Arka tarafta da bir sahabe mezarı bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir