Hüsambey Camii
Hüsambey Camii, 1612 yılında Şeyhülislam Sun’ullah Efendi tarafından kendi adına yaptırılmıştır.
Ayvansarayi Hüseyin Efendi Hadika isimli kitabında bu caminin, 1662 yılında. Kaptan Ali Paşa’nın babası Hüsamed din Hasan Efendi tarafından yaptırıldığı yazılıdır. Ancak bu şahıs, caminin minberini koydurmuş olması veya yeniden yaptırmış olması muhtemeldir.
Adres:
Zeyrek Mh.
34083 Fatih/İstanbul
Koordinat:
41.016966, 28.954974
Enlem: 41°1′1.08″N (41.016966)
Boylam: 28°57′17.91″E (28.954974)
Yapılış Tarihi: 1612
Yaptıran: Şeyhülislam Sun’ullah
Tadilat: 1912
Minare: 1
Tezgahçılar Camii ve Şeyhülislam Sunullah Efendi Camii olarak da bilinir.
Giriş kapısının üzerindeki kitabeye göre, cami bir yandığında büyük hasar görmüş ve 1911 yılında Halil Efendi tarafından yeniden yaptırılmıştır.
Hüsambey Camii, enine dikdörtgen planlı, kagir ve düz tavanlıdır. Çatısı dört yana eğimli olup, kiremitle örtülüdür. Caddeden, düzayak olarak son cemaat yerine girilmektedir. Burada sağ duvar ve harım girişi ahşapla, kapının sol tarafı çini ile kaplanmıştır.
Ahşap çift kanatlı bir kapı ile harime girilir. Sağ ve solda müezzin mahalleri mevcut olup, üzerleri son cemaat yerinin üzeri de dâhil olmak üzere üst mahfil bulunmaktadır. Üst mahfilin ve müezzin mahallerinin önleri ahşap korkuluklu-dur. Sağ duvar ile mihrap duvarında ikişer uzun pencere yer almıştır. Soldaki duvara bitişik büyük bir oda ilave edilmiştir, iki yapıyı irtibatlandırmak için harimin sağ duvarındaki iki pencere yere kadar açılmış ve pencere olmaktan çıkmıştır.
Harimin iç duvarları, yerden pencere altlarına kadar ahşap lambri ile onun üzeri de tavana kadar çini ile kaplanmıştır.
Zamanında mihrap alçı, minber, kürsü ahşap iken bunların hepsi çini ile kaplanmıştır. Tavanı ahşap kaplamalıdır. Cami yanında sekiz köşeli bir plan üzerine yapılmış olan mektebi mevcuttur. Bu mektep cami ihtiyaçları için kullanılmaktadır.
Gasilhanesi bulunan ve cenaze namazı kılınan bu caminin soluna sonradan yapılan beton ilave ile yeni bir namaz sahnı elde edilmiştir. Son cemaat yeri ile ayrıca imam odası bulunan caminin sol tarafındaki taş minarenin şerefesi ve külahı yıkık vaziyettedir. Minare çıkışı cami içerisindendir.
Tuvaletler ve abdest alma yerleri mihrap duvarı önündeki avlusundadır. Aynı bahçede, Sunullah Efendi’nin orijinal türbesi bulunmaktadır. Sunullah Efendi’nin babası Cafer Çelebi de caminin haziresinde gömülüdür.