Anasayfa » Karabaş Veli Camii , Fatih
Karabaş Veli Camii - Karabas Veli Mosque
Karabaş Veli Camii - Karabas Veli Mosque

Karabaş Veli Camii , Fatih

Karabaş Veli Camii Tarihçesi

Karabaş Veli Camii, ünlü Karabaş Tecvidi isimli eserin yazarı Şeyh Abdurrahman Efendi tarafından 16. yüzyılda (1524) yaptırılmıştır. Mihrabını, Kilisli Hoca Hüseyin Efendi koydurtmuştur. Zaman içinde bakımsızlıktan harabe haline gelen cami, 1890 tarihinde Gonca Hatun tarafından yenilenmiş, 1965 ve 1978 yıllarında onarım görmüştür. 1997 yılında ise tamamen yıktırılıp yeniden yaptırılmış ve bugünkü şeklini almıştır.




Adres:
Hırkai Şerif Mh.
34091 Fatih/İstanbul

Koordinat:
41.022990, 28.936773
Enlem: 41°1′22.76″N (41.02299)
Boylam: 28°56′12.38″E (28.936773)

Yapılış Tarihi: 1524

Yaptıran: Şeyh Abdurrahman Efendi

Tadilat: 1997

Minare: 1

Karabaş Veli Camii‘ye caddeden, avluya girildiğinde sağda abdest alma yerleri ve tuvaletler bulunmaktadır. Karşıda yer alan caminin önünde üç taraflı, geniş altı adet mermer basamakla son cemaat yerine çıkılmaktadır. Son cemaat yeri, camiden biraz daha alçak tavanlı olup, duvarları kesme taşla örülmüştür. Çatısı kiremitle örtülmüştür. Kapının iki yanında ve yan duvarlarda birer penceresi vardır. Harime giriş duvarı tamamen çini ile kaplamıştır.

Harime girildiğinde sağda müezzin mahalli, sonra da imam odası bulunmaktadır. Aynı köşede minareye çıkış kapısı vardır. Minber, mihrap ve kürsü, zamanında mermerden yapılmışken son onarımda her üçü de çini ile kaplanmıştır. Ahşap ve düz tavan, bu defa betonarme olarak yapılmış ve beyaz kireçle boyanmıştır. Üst mahfil ahşap halini korumuştur. Altı cilalı, korkulukları boyalıdır.

Duvarlar yerden yarım metre yüksekliğinde ahşap lambri ile kaplanmış olup, diğer tarafları plastik boya ile boyanmıştır. Üst mahfile son cemaat yerinden de cami içinden çıkılmaktadır. Sağ duvarda altta üç, üstte üç, sol duvarda altta dört, üstte dört pencere bulunmaktadır. Mihrabın her iki yanında altta birer, üstte birer pencere vardır.

Karabaş Veli Camii‘nin minaresi sağda olup, tek şerefelidir. Kaidesi kesme taştan, silindir gövdesine tırtıklı bir şekil verilmiştir. Kaidesinde cami içinden de görülen bir pencere vardır. Caminin altında bodrum katı, sol duvarda dışarıdan giriş kapısı vardır ve üzerinde “Gonca Hanım Hanımlar kısmı” yazılıdır. Sokaktan avlu girişinde sağda abdest alma mahalli ve tuvaletler bulunur.

Karabaş Veli Efendi, Ayasofya Şeyhi Ömer Efendi’nin kardeşidir ve mezarı bu caminin avlusunda, mihrap tarafındadır.

Veli Efendi, fesine siyah tülbent sardığından dolayı halk kendisine “Karabaş” lakabını takmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir