Anasayfa » Karaki Hüseyin Çelebi Camii , Fatih
Karaki Hüseyin Çelebi Camii - Karaki Huseyin Celebi Mosque
Karaki Hüseyin Çelebi Camii - Karaki Huseyin Celebi Mosque

Karaki Hüseyin Çelebi Camii , Fatih

Karaki Hüseyin Çelebi Camii Tarihçesi

Karaki Hüseyin Çelebi Camii‘nin diğer ismi Salkım Söğüt Camii’dir. Ancak bazı kaynaklarda “Karaköy”, bazılarında “Karakedi”, bazılarında “Kara Kadı” olarak da isimlendirilmiştir

Caminin fetihten evvel yapıldığı rivayet edilmektedir. Yıldırım Beyazıt Han İstanbul’u kuşatır, alamaz ama Bizans’ı çok zorlar.




Adres:
Hoca Paşa Mh.
34110 Fatih/İstanbul

Koordinat:
41.013109, 28.977743
Enlem: 41°0′47.19″N (41.013109)
Boylam: 28°58′39.87″E (28.977743)

Yapılış Tarihi: Fetih öncesi

Tadilat: 1938

Minare: 1

Çekilmek için bazı şartlar ileri sürer, bugünkü Cibali ve Hocapaşa mevkinde birer Müslüman mahalle ve bir mescid yeri ister. Bizans, bu şartı kabul eder ve mahalle ile bu cami kurulur. Bundan sonra Yıldırım Beyazıt Han, Ürdün’ün bir şehri olan Karaki’den Hakim Hüseyin Çelebi’yi burada görevlendirir. Caminin ismi de bu zattan kaynaklanmaktadır.

Karaki Hüseyin Çelebi Camii, geçirdiği yangın sonrası 1871’de Devai Nazırı Mümtaz Ebubekir tarafından yeniden yaptırılmıştır. Dış bahçe kapısı üzerindeki kitabede de bu husus yazılıdır. Yeniden yapılırken de eski caminin kesme taşları ile demir parmaklıklar inşaatta kullanılmıştır.

1938 yılında, tramvay yolunun genişletilmesi sırasında caminin caddeye taşkın olan minaresi yıkılarak yapının soluna (avluya)
alınmıştır. Avluda tuvalet ve abdest alma yerleri ile imam evi bulunmaktadır.

Karaki Hüseyin Çelebi Camii‘nin duvarları kesme taşla örülmüştür. Kubbesi olmayıp, çatılıdır. Ahşap tavan çürümüş ve beton olarak yeniden yapılmıştır. Duvarlarda, üst üste iki sıra penceresi bulunmaktadır. İç duvarlar, alt pencerelere kadar lambri ile kaplanmıştır. Kürsü ve minber ağaçtandır. Mihrabı sonradan çini ile kaplatılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir