Katip Muslihiddin Camii Yazıcı Tarihçesi
Katip Muslihiddin Camii Yazıcı, Muslihiddin Efendi, Fatih Sultan Mehmet Han’ın yazıcılarındandır. Fatih Camii’nden artan malzemelerden bu camiyi yaptırmıştır. Ayrıca, Aksaray Cerrahpaşa Caddesi’nde ve Şehremini Tatlıkuyu Caddesi’nde de aynı isimde mescidler yaptırmıştır.
Adres:
Derviş Ali Mh.
34087 Fatih/İstanbul
Koordinat:
41.030632, 28.945694
Enlem: 41°1′50.28″N (41.030632)
Boylam: 28°56′44.5″E (28.945694)
Yapılış Tarihi: Fatih Devri
Yaptıran: Fatih’in yazıcılarından Muslihiddin Efendi
Tadilat: 1960
Minare: 1
Katip Muslihiddin Camii Yazıcı‘nin avlusu yoktur. Sokaktan demir kapı ile son cemaat yerine girilir. Harime girince sağda müezzin mahalleri, onların bitiminde minareye giriş kapısı bulunmaktadır. Üst mahfil yoktur. Yalnız giriş kapısının bulunduğu duvarda küçük bir balkon vardır. Mihrap mermer, minber ve kürsü ahşaptandır. Her duvarda ikişer uzun pencere bulunmaktadır. Duvarlar, yerden yarım metre yüksekliğinde ahşap lambri ile kaplanmıştır. Tavan düz ve beyaz badanalıdır.
Katip Muslihiddin Camii Yazıcı, içten içe 10×10 m. ebadındadır. Duvarları kâgir, çatısı ahşap ve üstü kiremitle örtülüdür. Ahşap tavan, 1960 yılında yapılan tamirler sırasında betonarmeye çevrilmiştir. Altlı üstlü iki sıra pencereleri ise birleştirilerek tek ve uzun pencere haline getirilmiştir.
Yazıcı sokaktan görülen minare caminin sağ arka tarafındadır. Kaidesi ve şerefesi kesme taştan, gövdesi kiremitle yapılmıştır. Tuvalet ve abdest alma mahalleri, Esmehan Sokağı’nda, caminin karşısındaki binanın altındadır.
Yazıcı Sokakta, minare önünde taç bir kapı bulunmaktadır. Camiye bitişik taş bir bina mevcuttur. Kâtip Muslihiddin Efendi’nin kabri, bu binanın altında olduğu tahmin edilmiştir.