Katip Müslihittin Camii Tarihçesi
Katip Müslihittin Camii, Katip Muslihittin tarafından, 1494 yılında yaptırılmıştır. Diğer ismi, Sinekli Mescid’dir.
Koca Mustafa Paşa Camii’nin bina eminliğini yapmış olan Muslihittin Efendi’nin, kendi adına İstanbul’da yaptırdığı üç cami vardır. Bunlar, Fatih-Balat’da, Şehremini-Altımermer’de ve Aksaray-Sinekli Bakkal’dadır.

Adres:
Aksaray Mh.
34096 Fatih/İstanbul
Koordinat:
41.008701, 28.947756
Enlem: 41°0′31.32″N (41.008701)
Boylam: 28°56′51.92″E (28.947756)
Yapılış Tarihi: 1494
Yaptıran: Muslihittin Efendi
Tadilat: 1977
Minare: 1
Sonraki yıllarda iki defa yangın geçirmiştir. 1721 yangını sonrası onarılırken avlu kapısı bitişiğine, klasik mimaride taş çeşme yaptırılmıştır. Aksaray’da ikamet eden Miralay Mazlum Bey 1883 yılında, caminin giderlerini karşılamak için Mülhak Nukud Vakfı’nı kurmuştur.
Zamanla harap olan bina, 1977 yılında halk tarafından yeniden yaptırılmıştır. Yeni halinde, duvarları tuğla ile örülmüş betonarme bir binadır. Harime girildiğinde sağ taraftan ilave bir kısım “L” şekli ile giriş kapısının duvarı boyunca uzanmaktadır. Bu acayip ilave kısım ile cami alanı büyütülmüştür. Son cemaat yeri yoktur. Betonarme olan kadınlar mahfili, demir korkuluklu ve harimde iki direk üstündedir.
Katip Müslihittin Camii‘nin, giriş kapısı solda olan harimin tavanı düz betonarme ve kireç boyalıdır. Dışarı taşırılmış mihrap mermerle kaplı, minber ve kürsü ahşaptır. Duvarlar yerden yarım metre yükseğe kadar mermerle kaplanmıştır. Sol ve mihrap duvarlarında ikişer uzun pencere vardır. Sağ duvardaki pencerelerde bu uzunluk kaybolmuş, yukarı kaydırılarak daha küçük hale getirilmiştir. Bu uydurma şekil ile caminin estetiği bozulmuştur.
Katip Müslihittin Camii‘nin çatısı kiremitle örtülüdür. Tuğla ile örülmüş minaresi caminin solunda olup, şerefesinin korkuluğu demirdendir. Girişi üst mahfildendir.
Avluda imam ve müezzin lojmanı, yer altında tuvalet ve abdest alma yerleri vardır. Avlu duvarında sokağa cepheli, 1720 tarihinde yapılmış bir çeşme bulunmaktadır. Mihrap duvarı önünde birkaç mezar taşı vardır. Muslihittin Efendi’nin mezarı, Altımermer’deki mescidinin avlusundadır.