Anasayfa » Mehmet Çavuş Camii , Kadıköy

Mehmet Çavuş Camii , Kadıköy

Mehmet Çavuş Camii Tarihçesi

Mehmet Çavuş Camii‘nin yapımı 1981 yılında başlanmak istenmiş fakat gerekli müsaadenin alınması ve plan proje 11 yıl sürmüştür. Caminin yapımına 3 Ekim 1992 yılında başlanmış ve 1997 yılında bitirilmiştir. Arsayı vakfeden hayır sahibi Mehmet ÇAVUŞ’un ismi camiye verilmiştir.

Adres:
Kozyatağı Mah. 34742 Kadıköy / İstanbul

Koordinat:
40.972015,29.095469
Enlem: 40°58’19.25¨N (40.972015)
Boylam: 29°5’43.69¨E (29.095469)

Yapılış Tarihi: 1981 – 1997

Yaptıran: Mehmet Çavuş

Mimar: Prof. Dr. Şevket Sunar, Mimar Mete Fırıncıoğlu

Mimari: Modern, Osmanlı, Selçuklu

Minare: 1

Kaç kişilik: 999

İstanbul Teknik Üniversitesin ’de hoca olan Prof. Dr. Şevket Sunar, cami ile ilgili çalışmaları avam proje haline getirmiş yalnız tatbikat projesini yapamadan vefat etmiştir. Daha sonra projeyi Mimar Mete Fırıncıoğlu devralmıştır. Temelden çatıya kadar kontrolü de yapılmıştır.

Camii kültürümüzde bulunan kubbe anlayışı, ana kubbede kendini göstermiş. Ana kubbenin dört tarafı, üçerli yatay beşik örtü sistemiyle örtülmüştür. Som cemaat yerinde beşik örtü mimari tarzı kullanılmıştır. Son dönem Osmanlı cami mimarisinde görülen aydınlık alanı ve ferahlığı fazlasıyla bulabilirsiniz.

Mehmet Çavuş Camii‘nin, gizli ışıklandırma sistemi ise İç Mimar Ayhan Aslan tarafından yapılmıştır. Ana kubbe altındaki avize hariç, diğer ışıklandırma sistemlerinin gizli olmasından dolayı, ibadetin özüne uygun olarak insanı dinlendirmektedir ve huzura sevk etmektedir.

Mehmet Çavuş Camii, Mimar Sinan eserleri kadar güzel olmasa da, geçmişten günümüze uzanan mimari anlayışıyla, yeni nesillere daha güzelini yapma şevkini aşılayan bir eserdir.

Güzel Sanatlar Akademisi hocalarımızdan Prof. Dr. Erol Eti ile Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi hocalarından, Prof. Dr. Hüsrev Subaşı; Camide bulunan son dönemin nadide hat eserlerini yapmışlardır.
Cami’nin iç mekânın da ahşap işçiliği kullanılmıştır. Mihrap, minber ve kürsüde Selçuklu ve Osmanlı çizgileriyle birlikte, günümüz mimari anlayışını ve oymacılık sanatının güzelliğini görmek mümkündür.
Temel rutubeti yok etmek için temel altına drenaj boruları döşenmiştir. Binaya zarar verebilecek suyun tahliyesi sağlanmıştır. Mehmet Çavuş Camii yerden ısıtmalı sistemle ısıtılır, ayrıca klima sistemi de vardır. 999 kişinin rahatça ibadet edebileceği şekilde tasarlanmıştır.

Cami iç mekanı; seccade tarzı uygun ölçülerdeki halı sistemiyle, cami içindeki intizamın teminine yardımcı olunmuştur.

Mehmet Çavuş Camii‘nin şadırvanı ve diğer hizmet mekanları en uygun şekilde dizayn edilmiştir. İzdihama sebebiyet verilmemesi düşünülmüştür. Caminin kapısı dışa açılır şekilde tasarlanmıştır. Kadınlara ayrılmış olan mekanlarında ferahlığı sağlanmış ibadet ederlerken dinlenilecek hoş bir yer sağlanmıştır.

Cemaatin müsait zamanlarını değerlendirebileceği bir kütüphaneye de sahiptir. Günümüz şehirleşmesinde az görülen cinsten, insanları ferahlatacak tarzda bahçe ve otopark imkanlarına da sahiptir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir