Molla Hüsrev Camii Tarihçesi
Molla Hüsrev Camii, 2. Mehmet döneminin alimi ve şeyhülislamı olan Molla Hüsrev Mehmet Efendi tarafından 15. yüzyılda, iki katlı olarak yaptırılmıştır. Zamanla yıpranan mescid, 19. yüzyılda kâgir ve çatılı olarak yeniden yaptırılmıştır. 1465 tarihini taşıyan vakfiyesi, aynı adla anılan Vefa’daki caminin vakfiyesinde de geçmektedir.
Adres:
Yavuz Sultan Selim Mh.
34083 Fatih/İstanbul
Koordinat:
41.026376, 28.955826
Enlem: 41°1′35.04″N (41.026401)
Boylam: 28°57′20.93″E (28.955815)
Yapılış Tarihi: 1465
Yaptıran: Molla Hüsrev Mehmet Efendi
Tadilat: 19. Yy.
Minare: 1
Molla Hüsrev Camii, Küçük Mustafa Paşa Camii olarak da bilinir.
Binalar arasında sıkışmış küçük bir mesciddir. Solda yüksekte minare, yanında giriş kapısı, onun yanında da bir dükkân bulunmaktadır.
Molla Hüsrev Camii‘ne caddeden birkaç basamakla demir kapıdan girildiğinde karşıda abdest alma mahalli ve tuvaletler bulunur. Sağ tarafta ise namaz kılınabilen bir oda vardır. Bu odadaki merdivenle üst kattaki son cemaat yerine çıkılır. Buranın sol tarafı camlı bir bölme İle imam odası haline getirilmiştir. Son cemaat yerinden harime girilir. Harimde solda müezzin mahalli vardır.
Molla Hüsrev Camii‘nin uzun ve yarım yuvarlak olan mihrabı taştan yapılmış ve beyaza boyanmıştır. Beyaz yağlı boya ile boyanmış minber ve tavan ahşaptır. Ahşap kürsü cilalıdır. Duvarlar yerden pencere altına kadar cilalı lambri ile kaplanmıştır. Mihrap duvarının iki yanında birer uzun, sağ duvarda yine uzun üç pencere vardır. Sol duvar kördür. Kadınlar için ayrı bir mahal yoktur.
Giriş kapısının solundaki minarenin gövdesi yuvarlak ve betonla sıvalıdır. Şerefe korkulukları demirdendir. Külâhı, soğan şeklinde ve metalden yapılmıştır. Minarenin varlığı ve mihrap nişinin dışarıya çıkıntılı görüntüsü olmasa bu binanın bir mescid olduğu hiçbir şekilde anlaşılmayacaktır.
Molla Hüsrev, şeyhülislam görevini sürdürürken 1480 tarihinde vefat etmiş ve Bursa’daki medresesinin haziresine defnedilmiştir.