Anasayfa » Neslişah Sultan Camii , Fatih
Neslişah Sultan Camii - Neslisah Sultan Mosque
Neslişah Sultan Camii - Neslisah Sultan Mosque

Neslişah Sultan Camii , Fatih

Neslişah Sultan Camii Tarihçesi

Neslişah Sultan Camii, 2. Beyazıd’ın kızı Gevherimülük’ten olan torunu Neslişah Hanım Sultan tarafından 16. yüzyılda yaptırılmıştır. Bakımsızlıktan zaman içinde harap olan cami, 1955 yılında halkın yardımı ile tamir edilmiştir.





Adres:
Karagümrük Mh.
34091 Fatih/İstanbul

Koordinat:
41.026599, 28.933132
Enlem: 41°1′35.76″N (41.026599)
Boylam: 28°55′59.28″E (28.933132)

Yapılış Tarihi: 16. Yy.

Yaptıran: Neslişah Hanım Sultan

Tadilat: 1955

Minare: 1

Etrafı duvarla çevrili geniş bir bahçenin sol tarafında olan caminin duvarları kesme taşla örülmüştür. Minarenin sağındaki on dört mermer basamakla önü camekanlı bir mahalle, buradan üst mahfile varılır. Betonarme olarak sonradan yapılmış üst mahfil harimi “U” şekli ile üç yönden sarmaktadır. İki kare kesitli sütun, mahfili ortadan ikiye ayırmaktadır.

Harimin giriş kapısı ise bu merdivenlerin altından sağlanır. Camekanlı bir kapıdan, sonradan eklenmiş olan kagir son cemaat yerine, diğer bir kapı ile de harime girilir. Solda küçük bir müezzin mahalli, sol duvar köşesinde halen kullanılmayan minarenin eski kapısı bulunur. Dikdörtgen planlı harimde mihrap, çinilerle yeni kaplanmıştır. Minber ve vaaz kürsüsü mermerden yapılmıştır. Mihrabın iki yanında birer pencere vardır. Uzun olan yan duvarlarda dörder dikdörtgen pencere bulunmaktadır. Bu pencerelerin üzerinde, üst mahfile ait üzerileri sivri kemerli dörder pencere daha yerleştirilmiştir. Tavan düz ve ahşaptır. Çatı kiremitle örtülmüştür.

Neslişah Sultan Camii‘nin minaresi üst mahfil merdivenlerinin hemen solundadır. Kesme taştan örülmüş olup, tek şerefelidir. Şerefenin korkulukları da taştan yapılmış, külah kurşunla kaplanmıştır.

Avlu kapısından girince karşıda üzeri basit bir kubbe ile örtülü, etrafı camekanla çevrilmiş şadırvan bulunur. Şadırvanın sağında imam lojmanı, onun yanında tuvaletler vardır. Harim girişinin sağında imam odası bulunmaktadır. Avlu kapısının sağındaki hazirede birkaç mezar bulunmaktadır.

Neslişah Sultan, cami civarında bir de okul yaptırmıştır. Sarıyer civarında aynı isimle yaptırdığı cami, orijinal özelliğini korumaktadır.

1579 yılında vefat eden Neslişah Sultan ile eşi İskender Bey, Zal Mahmut Paşa’nın Eyüp’te yaptırdığı okulun yanındaki hazirede yatmaktadır.

Vakıflar İdaresi’nin, orijinal hali çok bozulmuş olan camiyi, üst mahfili yıkarak yeniden eski haline getireceği ifade edilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir