Nusretiye Camii Tarihçesi
Nusretiye Camii, 19. yüzyılda İstanbul’un Tophane semtinde inşa edilmiş bir camidir. İlk olarak 3. Selim tarafıdan yaptırılmıştır. 2. Mahmut yanan camiyi yeniden yaptırmış ve camiye Nusretiye adı bu dönemde verilmiştir. Caminin mimarı Kirkor Balyandır. Kubbesinin yerden yüksekliği 33 metre, çapı ise 7,5 metredir.
Adres:
Kılıçali Paşa Mh. 34433 Beyoğlu/İstanbulKoordinat:
41.0274896,28.9830612
Enlem: 41°1’40.01¨N (41.027781)
Boylam: 28°58’59.4¨E (28.983166)
Yapılış Tarihi: 1826
Yaptıran: Sultan 2.Mahmut
Tadilat: Devam ediyor.
Mimar: Kirkor Amira Balyan
Mimari: Ampir ve Barok
Minare: 2
18. yüzyılın sonlarında burada Sultan 3. Selim’in yaptırdığı Tophane-i Amire Arabacılar Kışlası Camii, 1823’teki Firuzağa yangınında yanıp kül olmuştur. Sultan 2. Mahmut 1823’te yanan caminin yerine yeni bir caminin inşaatını başlamış, yangın yerindekilere yapılan yardımlardan olsa gerek, caminin adı Nusretiye olmuştur. Nusretiye Camii’nin mimarlığını Osmanlıya sonradan saraylar, köşkler inşa edecek Balyan ailesinin ilk kuşağından Meremetçi Bali Kalfanın oğlu Kirkor Amira Balyan üstlenmiştir. Üç yıl süren inşaatın ardından 1826’da Sultan 2. Mahmut, saltanat kayığıyla Tophane İskelesi’ne çıkmış, yere serilmiş değerli kumaşların üzerinde at sırtında ilerleyerek camiye gelmiş ve caminin açılışını gerçekleştirmiştir.
Tek kubbeli ve iki minareli caminin minareleri çok ince ve yüzeyi olukludur. Cami döşemesi ile iç kısımdaki hünkar mahfili bütünüyle mermerdir ve kafesi pirinç dökme ile altın yaldızlıdır.
Nusretiye Camii’nin yazıları Mustafa Rakım Efendi ve Şakir Efendiye, caminin büyük giriş kapısı üstündeki yazı ise Yesarizade Mustafa İzzet Efendiye aittir. Cami kapısının karşısında sebil vardır. Nusretiye Camii yapıldığı yıllarda İstanbul’da etkin olan ampir ve barok üslup etkisindeki caminin sebil, muvakkithane ve şadırvanı da Tophaneyi süslemektedir.
Sultan 2. Mahmut, kubbenin mahyaları örttüğünü fark edince minarelerini alt şerefelere kadar yıktırmış ve üst şerefeleri daha yükseğe aldırtarak baştan yaptırmıştır.
1956’daki yol çalışması sırasında caddenin karşısında kalan sebil ve muvakkithane sökülerek Nusretiye Camii’nin yanına taşınmıştır.
Nusretiye Camii tadilatı devam etmektedir.