Anasayfa » Parmakkapı Camii , Fatih
Parmakkapı Camii - Parmakkapi Mosque
Parmakkapı Camii - Parmakkapi Mosque

Parmakkapı Camii , Fatih

Parmakkapı Camii Tarihçesi

Parmakkapı Camii avlusundaki mermer plakada şunlar yazılıdır: “İstanbul fethine iştirak eden askerlerden Kadı Asker Mehmet Efendi, 1453 yılında bu semtte bir mahalle kurmuş ve bu yerde de mescid ve mektep yaptırmıştır. 1765 yılındaki depremde mescid de mektep de yıkılmıştır.





Adres:
Hoca Üveys Mah.
Koca Sinan Cd No:17
Fatih Merkez/İstanbul

Koordinat:
41.015446, 28.965507
Enlem: 41°0′55.61″N (41.015446)
Boylam: 28°57′55.83″E (28.965507)

Yapılış Tarihi:1453

Yaptıran: Kadı Asker Mehmet Efendi

Tadilat: 1980

Minare: 1

Parmakkapı Camii‘nin avlusunda kabri bulunan Mustafa Ağa, 1768 yılında camiyi tekrar inşa ettirmiştir. 1917 Cibali yangınında, bu semt Samatya’ya kadar kül olmuştur.

Kazasker Mehmet Efendi Camii olarak da bilinir.

Sokaktan küçük bir avluya girilir. Solda atıl bırakılmış bir şadırvan, onu geçince türbe ve mezarlar görülür. Bu mahalden mermer merdivenle abdest alma yerine inilir. Caminin arka sağında, sokağa da çıkışı olan tuvaletler bulunur.

Parmakkapı Camii‘ye girmek için avludan mermer merdivenle son cemaat yerine varılmaktadır. Burası üç metre genişliğinde, batı duvarı boyunca uzanmakta ve duvarları seramik kaplıdır. Kendi giriş kapısının hemen solunda, bir kapı ile geçilen Kur’an kursu mahalli görülmektedir. Burası, caminin sol duvarı boyunca uzanan dar bir mahaldir. Bir duvarla camiden ayrılmış ve namaz mahalline pencereleri bulunmaktadır. Kur’an kursunun üstü, cami içinde üst mahfili oluşturmuştur.

Son cemaat yerindeki Kur’an kursu kapısından sonraki ceviz kapı, cami içine girişi sağlar. Girişte sağda müezzin mahalli, solda imam odası vardır. Duvarlarda altlı-üstlü iki sıra pencere; mihrap duvarında sağ ve solda ikişer pencere mevcuttur.

Mihrap çini, minber ve kürsü mermerden yapılmıştır. Duvarlar, yerden alt pencere hizasına kadar seramik kaplanmıştır. Tavanda büyük bir kubbe, etrafında dört adet çeyrek kubbe bulunmaktadır.

1960 yılında kurulan Cami Yaptırma Derneği, Anıtlar Kurulu’nun da desteği ile 1980 yılında cami ve Kadı Asker Mehmet Türbesi yeniden yaptırmıştır (Kitâbesinin altındaki imza: Hacı Ömer Polat, 1989).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir