Anasayfa » Pirinççi Sinan Camii , Fatih
Pirinççi Sinan Camii - Pirincci Sinan Mosque
Pirinççi Sinan Camii - Pirincci Sinan Mosque

Pirinççi Sinan Camii , Fatih

Pirinççi Sinan Camii Tarihçesi

Pirinççi Sinan Camii, Fatih Sultan Mehmet’in Pirinççi başısı olan Sinan Ağa tarafından yaptırılmıştır. İnşa tarihi tam olarak bilinmese de Fatih Sultan zamanında yapılmıştır. Sinan Ağa’nın 1504 yılında öldüğü düşünülürse, mescidin 1453-1500 yılları arasında yapıldığı anlaşılmaktadır. Vakfiyesi 1504 tarihlidir.





Adres:
Ali Kuşcu Mh.
34083 Fatih/İstanbul

Koordinat:
41.022285, 28.945509
Enlem: 41°1′20.23″N (41.022285)
Boylam: 28°56′43.83″E (28.945509)

Yapılış Tarihi: Fatih Devri

Yaptıran: Fatih’in Pirinççi başısı olan Sinan Ağa

Tadilat: 1963

Minare: 1

Pirinççi Sinan Camii‘nin minberini Bayram Paşa koydurarak mescidi camiye çevirtmiştir. Caminin bakım ve onarımı için Karakızzâde Ali Efendi yardımcı olmuştur. Sonraki yıllarda uzun süre cami harap vaziyette kalmış ve nihayet ibadete de kapatılmıştır. 1800’lü yıllarda sadece duvarları kalmıştır. 1960-1963 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün önderliği, halkın yardımı ile tamir edilmiş, son cemaat yeri eklenmiş ve ibadete açılmıştır.

Caminin iç alanı 150 m², bahçenin alanı 200 m² ‘dir. Cami, kagir olup, duvar ve tavanı çimento ile sıvanmıştır. Çatısı kiremitle kaplıdır. Mihrabın içi seramik, dışı siyah mermerle kaplanmıştır. Minber’in alt duvarları taş, korkulukları mermerden yapılmıştır. Vaaz kürsüsü sol köşede olup, yumuşak taştan yapılmış, üstünde siyah lâke bir ahşap bulunur. Pencereler ise, sağ ve sol duvarlarda ikişer adettir. Mihrap duvarında ise, sağda iki (biri minber arsasında), solda iki pencere yer almaktadır.

Pirinççi Sinan Camii‘nin sağında olan minare tek şerefeli olup, tuğla ve taş sıralaması ile örülmüştür. Halka halka görüntülü bir minaredir. Külahı kurşunla kaplanmıştır. Avluda basit bir şadırvan ve imam odası bulunmaktadır. Bahçedeki dört katlı binanın alt katı kız Kur’an kursu, üst katlar ise cami görevlilerinin lojmanı olarak kullanılmaktadır. Tuvalet ve abdest alma yerleri vardır.

Caminin haziresinde, Pirinççi Sinan Efendi, Karakızzade Ali Efendi ve Halvetiye tarikatından Şeyh Yezdan, Şeyh Süleyman Efendilerin mezarları bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir