Anasayfa » Sormagir Camii , Fatih
Sormagir Camii - Sormagir Mosque
Sormagir Camii - Sormagir Mosque

Sormagir Camii , Fatih

Sormagir Camii Tarihçesi

Sormagir Camii, Şeyhülislam danışmanlığı yapan Hacı Hüseyin Ağa tarafından 1600’lü yılların sonları ile 1700’lü yılların başlarındaki bir tarihte yaptırılmıştır.

Hüseyin Kethüda Camii ve Debbağzade Hacı Hüseyin Kethüda Camii olarak da anılır.





Adres:
Künye Seyyid Ömer Mh.
34098 Fatih/İstanbul

Koordinat:
41.008226, 28.933087
Enlem: 41°0′29.61″N (41.008226)
Boylam: 28°55′59.11″E (28.933087)

Yapılış Tarihi: 1600’lü yılların sonları

Yaptıran: Hacı Hüseyin Ağa

Tadilat: 1984

Minare: 1

1915 yılında çıkan bir yangınla cami kullanılamaz hale gelmiş; arsası da, gecekondular ile işgal edilmiştir. Sonraki yıllarda kurulan cami yaptırma derneği, halkın yardımları ile camiyi aslına uygun olarak yeniden yaptırmış ve 1979 yılında ibadete açtırmıştır. 1984 yılında da minaresi, eski kaidesi üzerine yaptırılmıştır.

Etrafı duvarla çevrili küçük bir avlunun ortasında olan caminin mihrap duvarı, Köprülüzade Sokağı’na cephelidir. Avluda, arka taraftan camiye girilir. Camekanlı bir ayakkabılıktan geçilerek son cemaat yerine geçilir. Çatısı cami duvarından daha alçakta olan son cemaat yeri üç kubbelidir. Çift kanatlı ahşap kapı ile harime girildiğinde, sağda müezzin mahalli, solda da üst mahfile çıkan ahşap merdiven görülmektedir. Sağ duvarda müezzin mahallinin biraz ilerisinde minareye çıkış kapısı vardır. Fazla büyük olmayan ahşap üst mahfil, iki ahşap direk üzerindedir.

Kubbeli olan harimin her duvarında üstte iki, altta iki pencere vardır. Son cemaat yerindekiler de dâhil bütün duvarlar yerden yarım metre kadar yükseklikte lambri ile kaplanmıştır. Mihrap alçı, minber ve kürsü ahşaptan yapılmıştır. Kubbe ve duvarlar çiçek motifleri ile süslenmiştir.

Avluda imam lojmanı, avlunun sol tarafında altta tuvalet ve mi abdest alma muslukları vardır. Buraya inen merdivenlerin solunda da tarihi bir çeşme vardır. Caminin sol duvarı önünde birkaç basamakla inilerek cami altına giren bir odacık bulunur. Burası sonradan fark edilmiş ve içine dolmuş toprak temizletilerek namaz kılınabilen bir mahal haline getirilmiştir.

Sormagir Camii duvarları kaba kontu taşı ve tuğla sıralarıyla örülmüştür. Tek şerefeli minare sağ tarafta olup, taştan yapılmıştır.

Sormagir Camii‘nin adının ilginç bir hikayesi vardır: Hacı Hüseyin Efendi, bahçede bulunduğu bir sırada yoldan geçen bir kişi, yapının sahibini sorması üzerine ona “Sorma gir” cevabını vermiştir. Bu cevap camiye bir isim daha kazandırmıştır.

Hacı Hüseyin Efendi, 1718 yılında vefat etmiş olup mezarı cami avlusundadır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir