Sultan Vahdettin Hayatı
(Mehmet Vahidüddin)
Babası: Sultan Abdülmecid
Annesi: Gülistü Kadın Efendi
Doğumu: 2 Şubat 1861
Vefatı: 15 Mayıs 1926
Saltanatı: 1918-1922 (4) sene
Mehmet Vahdettin, İstanbul’da doğdu. Kıymetli bir ulema tarafından iyi bir tahsil yaptırıldı. Orta boylu, zayıf ve kuvvetli bir vücudu vardı…
Mehmet Vahdettin, tahta çıktığında Osmanlı Devleti en kötü günlerini geçiriyordu. Birinci Dünya Savaşı’nda kendi cephelerimizde galip gelmemize rağmen yenik çıkmıştık. En ağır şartları ihtiva eden Mondros ve Sevr anlaşmaları yapıldı. Devletin tamamen elden çıktığını gören padişahın yüksek seviyede bir gizli toplantı yaparak zamanının kabiliyetli subaylarına, Anadolu’ya geçip milleti istilacılara karşı ayaklandırıp teslim olmamalarını tavsiye ettiği söylenir. Anadolu’da Milli Kıyam Harekatı oldu. Milli Meclis teşekkül etti. Yeni Meclis, padişahlığı kaldırarak, Cumhuriyet idaresini kabul etti. Zaten, İstanbul işgal altındaydı. Padişahın elinde ne bir kuvvet ve ne de bir selahiyet vardı. Padişahlığın kaldırılması ve Osmanlı hanedanına yapılan tenkitlerin son hadde varmasıyla İstanbul’dan, dolayısıyla Türkiye’den ayrıldı. 641 senelik Osmanlı hanedanının son üyesi, son padişahı ve Müslümanların yüzüncü halifesinin bu ayrılışında sene 1922 idi.
Sultan Mehmet Vahdettin, Avrupa’nın birçok yerlerine uğradı. Pek çok yerden oturma teklifi aldı. Fakat hiç kimsenin gizli gayesine alet olmadı. Nihayet, İtalya’nın San Remo şehrinde oturmaya karar verdi. Vefatına kadar orada kaldı. Hayatı, maddi sıkıntılar içinde geçti. 15 Mayıs 1926 tarihinde vefat etti.
Cenazesi Türkiye’den istenmediği için Türkiye’ye getirilmedi. Borçları bulunduğundan tabutuna haciz kondu. Suriye Devlet Başkanı cenazeye sahip çıktı ve tabutu Suriye’ye getirtti. Şam’da Sultan Selim Camii avlusuna defnedildiği mezarlık, 1965 senesinde park haline getirildi. Şimdi mezarının da kat’i olarak nerede olduğu belli değildir (Allah rahmet eylesin).
Son Padişahın Şeyhülislamları:
Musa Kazım Efendi,
Dağıstanlı Ömer Hulusi Efendi,
Hayderi Zade İbrahim Efendi,
Mustafa Sabri Efendi,
Dürri Zade Abdullah Efendi,
Medeni Mehmed Nuri Efendi.
Sadrazamları:
Talat Paşa,
İzzet Paşa,
Ahmet Tevfik Paşa,
Damad Ferid Paşa,
Ali Rıza Paşa,
Hulusi Salih Paşa ve Tevfik Paşa.
Erkek çocukları:
Mehmed Ertuğrul Efendi.
Kız çocukları:
Rukiye Sultan,
Sabiha Sultan,
Fatıma Ulviye Sultan.