Veledi Karabaş Camii Tarihçesi
Veledi Karabaş Camii, 17. yüzyıl ikinci yarısında. Hacı Mahmut Efendi tarafından yaptırılmıştır. Hacı Mahmut, Ayasofya Şeyhi Ömer Efendi’nin yeğeni ve Karagümrük’teki Karabaş Mescidi’ni yaptıran Şeyh Abdurrahman Karabaş’ın da oğludur.
Adres:
Mevlanakapı Mh.
34104 Fatih/İstanbul
Koordinat:
41.010565, 28.924226
Enlem: 41°0′38.03″N (41.010565)
Boylam: 28°55′27.21″E (28.924226)
Yapılış Tarihi: 17. Yy.
Yaptıran: Hacı Mahmut Efendi
Minare: 1
Karabaş Camii olarak da anılır.
Mescidin minberini Topal Ayşe Hatun koydurarak camiye tebdil etmiştir.
Uzun süre bakımsız kalan cami, Osmanlı döneminde Sadık Efendi tarafından tamir ettirilmiştir. 1903 yılında Sultan 2. Abdülhamid tarafından aslına uyularak ve genişletilerek yeniden inşa ettirilmiştir.
Ahşap çatılı caminin duvarları tuğla ve moloz taşı ile örülmüştür. Son cemaat yeri aynı çatı altındadır. Çatı kiremitle örtülüdür.
Küçük bir avlu içerisinde olan caminin, giriş kapısı önüne camekânlı bir ayakkabılık eklenmiştir. Buradan üç saf sırası genişliğindeki son cemaat yerine girilir. Takiben geçilen harimde, sağda imam odası ve üst mahfile çıkış merdiveni bulunmaktadır.
Hiçbir camide rastlanmayan bir görünüm bu camide kendini göstermiştir. Cami çatısı altında, imam odası yanında bir minare kürsüsü dikkat çekmektedir. Yani minare caminin ortasından başlamaktadır. Caminin genişletilmesi sırasında bu durumun hasıl olduğu tahmin edilmektedir.
Harim girişinde solda etrafı ahşap korkulukla çevrili küçük bir müezzin mahalli bulunmaktadır. Bunların üzerinde kadınlar mahfili bulunmaktadır.
Veledi Karabaş Camii, dikdörtgen planlı harim beş saf sırası genişliğindedir. Sağ ve sol duvarlarda ikişer uzun pencere, mihrap duvarında dört uzun pencere bulunmaktadır. Mihrap, mermer alçıdan yapılmıştır. Minber, kürsü ve tavan ahşaptan olup, beyaz yağlı boya ile boyalıdır. Bütün duvarlar yerden pencere altlarına kadar lambri ile kaplanmıştır. Ahşaptan yapılmış üst mahfilin önü, tahta kafeslerle kapatılmıştır.
Güdük minare çimento sıvalıdır. Şerefesi beton, külahı kurşun kaplamalıdır. Avluda tuvalet ve abdest alma yerleri vardır.