Anasayfa » Yeni Camii
Yeni Camii | New Mosque
Yeni Camii | New Mosque

Yeni Camii

Yeni Camii Tarihçesi

Yeni Camii, Osmanlı tarihi boyunca yapımı en uzun süren külliye özelliğine sahiptir. Sultan 3. Murat’ın eşi Safiye Sultan tarafından 1597 yılında inşaatına başlanmıştır. Valide Sultan namıyla bütün nüfuz ve hükmü eline almıştı. Siyasi işlere de karışmaya başlayınca, hayrat ve hasenatla şerefini yükseltmek için Yeni Cami’yi yaptırmak istemişti.


Adres:
Rüstem Paşa Mah. 34116 Fatih/İstanbulKoordinat:
41.016717,28.97246
Enlem: 41°1’0.18¨N (41.016717)
Boylam: 28°58’20.86¨E (28.97246)

Yapılış Tarihi: 1597 başlanmış 1661 devam edilmiş 1663 bitmiş.

Yaptıran: Sultan 3. Murat ’ın eşi Safiye Sultan başlatmış(1597). Sultan 4. Mehmet ’in annesi Valide Turhan Sultan ise yapımı başlatan ikinci kişidir.

Mimar: Davut Ağa,Dalgıç Ahmet Ağa(devam etmiş), Mustafa Ağa tamamlamıştır.

Mimari: Osmanlı

Minare: 2

Not: Osmanlı tarihi boyunca yapımı en uzun süren camidir.

Yeni Camii‘nin yeri, o tarihlerde gümrüğe ve limana yakınlığı nedeniyle bir ticaret yeriydi. Oldukça sıkışık ve aynı zamanda pis bir Yahudi ve Hristiyan mahallesiydi. İstimlak edilecek olan evlere değerinin iki katı verilmişti. Orada bulunan kiliseyle sinagogun karşılığında da iki harap mabedin tamiri karşılanmıştı.

Yeni Camii’nin inşaatına 1597 yılında başlanmıştı. Mimarlığa Ser Mimaran-ı Alem Davud Ağa getirtilmişti. Davud Ağa, Mimar Sinan’ın öğrencilerindendi. Sinan’ın sağlığında yaptırdığı eserlere adını yazdırma şerefine nail olmuştu. Bugün deniz ile caminin arası da tamamen deniz ile kaplıydı. Bundan dolayı, Camii’nin temel çukurlarında su çıkmaya başladı ve gece gündüz demeden tulumbalarla su boşaltılmaya başlandı. Mimar Sinan’ın Büyükçekmece köprüsünde yaptığı gibi, büyük kazıklar çakılarak, bunların başları kurşun kuşaklarla birleştirildi ve binanın da temel taşları bu tabana oturtuldu. Bugüne kadar Haliç kıyılarında çökme ve kayma olmasına rağmen ve Yeni Camii birçok depreme ve dış etkilere de maruz kaldığı halde temelinin sağlam olduğunun delilidir.

Mimar Davud Ağa, İstanbul’da meydana gelen bir veba sonucu 1598 yılında vefat etmiştir. Davud Ağa vefat ettikten sonra, Dalgıç Mehmet Çavuş mimarlığa getirtilmişti. 3.Mehmet ’in, vefat etmesiyle ardından geleneklere uyularak Safiye Sultan eski Saraya gönderilmişti ve orada vefat etti. Bundan dolayı caminin yapımına ara verildi ve kendi haline bırakıldı. Bu süre zarfı içinde tahribata uğramış ve bir yangın sonucu büyük hasar görmüştü. İstanbul halkına yardım etmek için, hasar görmüş yerleri gezen 4.Mehmet ’in validesi Turhan Sultan, Yeni Camii’nin tahrip olmuş haline rastlamıştı.

Turhan Sultan tarafından, yapımına 1661 yılında tekrar başlanan Yeni Camii 1663 yılında bir Cuma namazı sonrası açılmıştır. Mimarlığına Ser Mimar-ı Hassa Mustafa Ağa getirilmişti. Yeni Camii’nin, ana yapıları Cami, Mısır Çarşısı, Türbe ve Hünkar Kasrı’dır.

Yeni Camii’nin içi ve etrafı caminin ana kubbesi 4 fil ayağına oturtulmuş ve 36 metre yüksekliktedir. 17.5 metre çapında ve 24 pencereli ana kubbe beyaz zemin üzerine yerleştirilmiştir. Yeni Camii Külliyesinin bulunduğu mevki İstanbul’un en kalabalık yerlerindendir. Caminin Mısır Çarşısı yönüne bakan alan yüzlerce güvercine ev sahipliği yapmaktadır ve her gün buradan gelip geçen yüz binlerce insan bu tarihi mekanın güzelliğini tatmaktadır. Farklı kültürdeki birçok insan turist olarak gelmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir