Anasayfa » Yusuf Şucaattin Camii , Fatih
Yusuf Şucaattin Camii - Yusuf Sucaeddin Mosque
Yusuf Şucaattin Camii - Yusuf Sucaeddin Mosque

Yusuf Şucaattin Camii , Fatih

Yusuf Şucaattin Camii Tarihçesi

Yusuf Şucaattin Camii, Fatih devri ulemalarından Yusuf Şücaüddin Ambari tarafından mescit olarak yaptırılmıştır. Minberini mütevellisi olan İsmail Efendi (Çolak imam) koydurmuştur. İnşa tarihi bilinmeyen caminin giriş kapısı üzerinde bulunan kitabesine göre 1766 ve 1892’de tamir görmüştür. Son olarak da 1987 yılında, Haliç’in etrafı açılırken iki yol arasında kalmış ve önemli tamirlerden geçirilmiştir.





Adres:
Ayvansaray Mh.
34087 Fatih/İstanbul

Koordinat:
41.034597, 28.946697
Enlem: 41°2′4.55″N (41.034597
Boylam: 28°56′48.11″E (28.946697)

Yapılış Tarihi: Fatih Devri

Yaptıran: Yusuf Şücaüddin Ambarî

Tadilat: 1987

Minare: 1

Kaç m²: 120 m²

Kaç kişilik: 150

Diğer isimleri, Balat İskele Camii ve Yusuf Şücaüddin Ambari Camii’dir.

Yusuf Şucaattin Camii‘nin güney cephesindeki giriş kapısının sol tarafında, 1828 tarihli kitâbeli Hafize Hanım Çeşmesi halen kullanılmamaktadır. Bu kapının sağ tarafındaki kapı ise, caminin deposu olarak kullanılan odaya aittir. Caminin batı cephesindeki merdivenlerle ikinci kata açılan bir kapı daha vardır ki genelde bu kapı kullanılmaktadır.

Yusuf Şucaattin Camii‘nin duvarları kagir, düz ahşap tavanlı ve çatılı olan cami, fevkanidir. Giriş katındaki duvarlar yarıya kadar fayansla, zemin mermer parçalan ile kaplanmıştır. Buranın sağ tarafında olan abdest alma mahalli, 1988’de Hacı Saime Hanım’ın bağışı ile duvarları fayansla kaplatılarak düzenlenmiştir.

Giriş katının sol tarafındaki merdivenlerle ikinci kattaki dikdörtgen planlı, 30 m² alanı olan son cemaat yerine çıkılır. Minare kapısı da bu kısımdadır. Son cemaat yerinin güney duvarında, iki yanında birer pencere olan kapı ile harime girilir.

Harimin alanı 90 m²’dir. Doğu ve batı duvarlarında dikdörtgen şeklinde üçer, mihrap duvarında mihrabın sağ ve solunda ikişer pencere yer almıştır. Dikdörtgen ve uzun olan pencerelerin üzerileri yuvarlak kemerlidir. Duvarlar pencere altlarına kadar fayansla kaplı iken sonraki tamirlerde ahşap lambri ile kaplanmıştır. Mihrap duvarı tavana kadar çini, diğer duvarlar saten boyalıdır. Düz tavan beton sıvalıdır. Dış cephede pencerelerin etrafı tuğla ile çevrilmiştir.

Mihrap, minber ve vaaz kürsüsü çini ile kaplanmıştır. Ahşap dört direk üzerindeki kadınlar mahfilinin ve müezzin mahfilinin önü ahşap korkulukludur. Giriş kapısının solundaki ahşap merdivenle üst mahfile çıkılır.

Minaresi, batı cephesinde iken, 1987 yılındaki onarımlarda yıkılıp kuzey cephesinde tekrar yaptırılmışsa da orijinal hali kaybolmuştur. Yuvarlak gövdeli minare, yivli ve tek şerefelidir.

Avlusunda şadırvanı ve imam lojmanı olan camide 150 kişi namaz kılabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir