Anasayfa » Zehkeri Kemal Camii , Fatih
Zehkeri Kemal Camii - Zehkeri Kemal Mosque
Zehkeri Kemal Camii - Zehkeri Kemal Mosque

Zehkeri Kemal Camii , Fatih

Zehkeri Kemal Camii Tarihçesi

Zehkeri Kemal Camii, Zihgirci Seyyid Kemaleddin isimli bir kişi tarafından, 16. yüzyıl başlarında yaptırılmıştır. Tam inşa tarihi bilinmemekle beraber Zihgirci’nin eşine ait 1519 tarihli vakfiyede, bu mescidden bahsedildiğinden, inşa tarihinin bundan evvel olduğu anlaşılmaktadır.





Adres:
Seyyid Ömer Mh.
34098 Fatih/İstanbul

Koordinat:
41.009378, 28.929340
Enlem: 41°0′33.76″N (41.009378)
Boylam: 28°55′45.62″E (28.92934)

Yapılış Tarihi: 16. Yy.

Yaptıran: Zihgirci Seyyid Kemaleddin

Tadilat: 1970

Minare: 1

Zehkeri Kemal Camii, Alyanak Tekkesi ve Vani Dergâhı olarak da anılır. Osmanlı döneminde bu muhite Lalezar ismi verilmiştir.

Osmanlı’da, kemankeşlerin ok atarken parmaklarına taktıkları halkalara “zihgir” denirdi. Camiyi yaptıran şahsın da bul halkaları imal eden veya satan bir kişi olduğunu söyleyebiliriz.

1839 yılında mescitte birtakım değişiklikler ve ilaveler yapılarak Alyanak Ali Efendi şeyhliğinde, Rifailik tarikatına bağlı bir tekke haline getirilmiştir. 1925 yılında tekkelerin kapatılmasından sonra mescit, tevhidhane dışında kalan diğer bölümler yıktırılmış ve yapı mescit olarak kullanılmıştır.

Uzun yıllar bakımsız kalan mescid, 1967-1970 yılları arasında yapılan onarımda; duvarlar, çatı, tavan ve minare ahşap olarak yenilenmiştir.

Batı duvarı önüne yapılan camekânlı ayakkabılıktan girince, sol tarafta betonarme olarak yapılan ilave bölüm son yıllarda yapılmıştır. İki bina arasındaki duvar kaldırılmış ve cami büyütülmüştür. Üst mahfile de bu yeni bölümden geçilir.

Zehkeri Kemal Camii‘nin iç duvarları ve kolonları tamamen cilâlı ahşapla kaplanmıştır. Üst mahfil, iki yandan mihrap duvarına kadar uzanmaktadır. Mihrap, minber ve kürsü tamamen cilâlı ahşaptır. Tavan da ahşap olmakla beraber beyaz yağlı boya ile boyanmıştır. Her duvarda ikişer pencere mevcuttur. Mihrap dışarı taşkındır.

Zehkeri Kemal Camii, kırma çatılı olup, üzeri kiremitle örtülüdür. Bodur minare sol tarafta iki binanın arasında kalmıştır. Şerefe korkuluğu da ahşap olup külâhı çinko kaplıdır.

Avluda imam lojmanı, tuvalet ve abdest alma yerleri vardır. Avlu girişinin sağında olan hazirede Şeyh Alyanak Ali Efendi ve aile fertlerine ait mezarlar bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir